Kdaj potovati?

Najboljši čas za potovanje v provinco Krabi in tamkajšnje otoke je med novembrom in marcem, ko se po deževnem obdobju, ki traja od junija do oktobra, začne suho obdobje z malenkost nižjimi temperaturami (24 – 31 °C). V tem obdobju je zaradi lepega vremena tam glavna turistična sezona, kar pomeni množice turistov in višje cene nastanitev. Najbolj vroča meseca sta april in maj (26 – 34 °C), najbolj deževna pa september in oktober. Temperatura morja se celo leto giba med 28 in 30 °C.

Midva sva v Ao Nang pripotovala 31. oktobra, na začetku glavne turistične sezone, in tam ostala dva dneva, kar je bilo za ogled glavnih znamenitosti dovolj, a bi kakšen dan več prišel prav. Turistov takrat še ni bilo veliko, verjetno jih tudi še cel november ni dosti več, vreme pa je bilo še spremenljivo – sončno z nekaj oblačnosti in občasnimi plohami.

Več informacij o vremenu: http://www.holiday-weather.com/ao_nang/averages/

Kako v Ao Nang?

Z letalom v Krabi

Iz Bangkoka sva z mednarodnega letališča Don Mueang (DMK) s tajskim nizkocenovnim prevoznikom Nok Air priletela na letališče v Krabiju (KBV). Za enosmerno letalsko karto, ki sva jo kupila 14 dni pred letom, sva plačala 21,60 € na osebo. 350 THB (~9 €) sva doplačala še za eno dodatno prtljago (15 kg), saj je v ročni prtljagi dovoljenih največ 7 kg.

POMEMBNO: Letališča in letala so močno klimatizirana, zato imejte pri sebi topla oblačila.

Z letališča Krabi v Ao Nang

Tajska Railay Beach Railay Princess Lagoon Princess Cave potovanje plaža Phra Nang Beach Pad Thai Nok Air načrt potovanja Mango Sticky Rice long-tail boat Krabi Ao Nang Beach Ao Nang Andamansko morje Andaman Sea Z letališča v Krabi Town in naprej v Ao Nang vozi avtobus, ki vas pripelje do vrat nastanitve, ki ste jo rezervirali. Cena vožnje, ki traja približno eno uro, je 150 THB (~4 €) na osebo. Vozovnice prodajajo ob izhodu iz letališča. Blagajne ne morete zgrešiti, sploh pa prodajalke vozovnic zagotovo ne bodo zgrešile vas.

Ko sva z istega letališča letela v Chiang Mai in se sprehodila tu mimo, je gospodična toliko časa za nama vpila: “Hello! Where you goin’?”, da sem jo utišal šele, ko sem nazaj zavpil: “Chiang Mai!” 🙂

Storitev na Tajskem vam ni treba iskati, saj storitve najdejo vas, tudi, če jih ne potrebujete. 🙂

Kje bivati?

Kjerkoli v bližini Ao Nang Beach si poiščite nastanitev, ki ustreza vašim zahtevam in budžetu. Ao Nang Beach je odlično izhodišče za obisk znamenitih Railay Beach in Phra Nang Beach.

Ko sva Ao Nang obiskala prvič, sva bila nastanjena 2 km od obale proti notranjosti v družinski nastanitvi Chatchada House in za dvoposteljno sobo z zajtrkom plačala 787,50 THB (~21 €) na noč, torej približno 10,50 € na osebo na noč. Nastanitev vodijo prijazni in ustrežljivi gospa Chatchada, njen mož, ki je Avstralec, in njun sin. Ob prihodu so nama za pijačo dobrodošlice postregli tajsko pivo Chang, ob odhodu pa po nižji ceni uredili prevoz s praga hiše do otoka Ko Lanta. Za še več domačnosti pa je poskrbel mali muc Lucky.

Leto kasneje sva izbrala na novo odprto nastanitev The Phu View, ki jo prav tako priporočava.

Poišči nastanitev


Booking.com

Kje jesti?

Izredno priporočam družinsko restavracijo Jungle Kitchen, kjer kuhajo odlično tajsko hrano po zelo nizkih cenah in osebje ima vedno nasmešek na obrazu. Imajo tudi veliko izbiro vegetarijanskih jedi, pravzaprav v vsaki glavni jedi lahko meso zamenjate za tofu. Priporočam, da za predjed naročite spring rolls in za sladico mango sticky rice, saj sva tam jedla najboljšega. Za večerjo s predjedjo, glavno jedjo s prilogami, sladico in ustekleničeno vodo ali sadnim smoothiejem sva za dve osebi plačala od 360 do 520 THB (~9,50 – 13,80 €).

Kaj videti?

Railay Beach in Phra Nang Beach

Railay Beach in Phra Nang Beach sta čudoviti peščeni plaži ob obali Andamanskega morja. Najlažje sta dostopni po morju s čolnom, saj visoke in navpične skale, ki ju obkrožajo, preprečujejo dostop po kopnem. Tja se z značilnimi long-tail čolni, ki vozijo z Ao Nang Beach, odpravite na celodnevni izlet. Cena povratne vozovnice stane 200 THB (~5,30 €). Vožnja v eno smer traja približno 15 – 20 minut. Ne zamudite zadnjih voženj nazaj proti Ao Nang Beach, ki so okrog 18. ure, saj boste za kasnejši povratek morali plačati več.

POMEMBNO: Ne pozabite s seboj vzeti kopalk, sončne kreme in predvsem dovolj hrane in vode. Tam so sicer restavracije, ki niso poceni, in resorti, ki so med najdražjimi na Tajskem.

Izkrcajte se na eni izmed plaž, potem pa se proti drugi lahko odpravite peš (10 – 15 minut). Povezuje ju ozka pot, ki vodi pod stenami apnenčastih skal, polnih kapnikov in votlin. Po poti boste naleteli tudi na opice, ki se tam prosto sprehajajo.

Pozor, cunami!
Na cunamije, kakršnega je decembra 2004 povzročil potres v Indijskem oceanu in močno prizadel države ob njem, tudi Tajsko, danes opozarjajo številne table.

Princess Cave

Princess Cave je votlina v skali na Phra Nang Beach, polna lesenih penisov. Ribiči so verjeli, da tam živi morska princesa (Phra Nang), ki so ji, preden so odpluli na ribolov, v zameno za dober ulov in zaščito pred nevarnostjo na morju tja prinesli cvetje in lesene penise vseh oblik in velikosti, ki naj bi jim pomagali tudi pri plodnosti.

Princess Lagoon

Princess Lagoon je čudovita laguna, ujeta med skalami, do katere pa vodi dokaj zahtevna pot, ki se začne ob poti, ki povezuje Phra Nang Beach in Railay Beach. Midva tja žal nisva šla, saj sva imela obute le natikače, pot pa se že na začetku precej strmo vzpne in si moraš zaradi blatnih in spolzkih tal pomagati tudi z oprijemanjem vrvi. Ljudje, ki sva jih videla sestopati s poti, so bili umazani od blata in vidno izmučeni, predvsem zaradi vročine. Vroče je bilo tako, da je teklo od naju že, ko sva samo ležala na plaži v senci. V morju pa se tudi ne moreš ohladiti, saj ima voda okrog 30 °C.