15 dni, 6 držav, 9 narodnih parkov, 3.494 milj (5.623 km)

Zion National Park Združene države Amerike ZDA Yoshua Tree National Park Yosemite National Park Utah USA San Francisco San Diego Route 66 road trip potovanje New Mexico Nevada narodni parki načrt potovanja Lufthansa Los Angeles Las Vegas itinerary Grand Canyon Dolina smrti Death Valley National Park Colorado Canyonlands National Park California Bryce Canyon National Park Arizona Arches National Park Amerika Obdobje potovanja: 1. – 16. oktober 2016 (15 dni)
Let: Dunaj (VIE) → Frankfurt (FRA) → San Francisco (SFO)
Povratni let: San Francisco (SFO) → Frankfurt (FRA) → Dunaj (VIE)
Letalski prevoznik: Lufthansa
Letala: Airbus A320, Airbus A380

Stroški

  Celoten strošek
Strošek na osebo
Letalska karta (povratna) 726,16 € 363,08 €
Prevoz na letališče (povratni)* 1,00 € 0,50 €
Najem avtomobila (13 dni) 314,05 € 157,03 €
Gorivo (5.623 km) 195,65 € 97,83 €
Nastanitve (15 nočitev) 819,92 € 409,96 €
Vstopnine, parkirnine, javni prevoz 21,60 € 10,80 €
Hrana 232,81 € 116,41 €
Zavarovanje (16 dni) 73,60 € 36,80 €
ESTA 24,98 € 12,49 €
SKUPAJ 2.409,77 € 1.204,89 €

* Ceno povratnega prevoza iz Ljubljane (domači naslov) do letališča na Dunaju (VIE) sva znižala z GoOpti dobroimetjem v vrednosti 137 €. Cena povratnega prevoza bi brez popusta znašala 69,0 €/osebo.

Menjalni tečaj v času potovanja: 1 € = 1,11 $

Pred potovanjem je dobro vedeti

ESTA

Za vstop v ZDA je obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization – ESTA). Registracijo opravite na uradni spletni strani.

Zavarovanje

Zdravstvene storitve v ZDA so drage, zato je zelo priporočljivo imeti zavarovanje z neomejenim kritjem. Midva sva pri STA potovanja sklenila popotniško zdravstveno zavarovanje CareMed za 2,30 € na osebo na dan.

Nastanitve

Če imate izdelan natančen načrt potovanja, priporočam, da si nastanitve rezervirate vnaprej. Težko si predstavljam, da bi pri tako natrpanem potovanju vsak dan razmišljal še o tem, kje bom spal. Večina nastanitev na Booking.com omogoča pozno brezplačno odpoved rezervacije, tako da ne boste izgubili denarja v primeru, če bi pred ali med potovanjem prišlo do sprememb načrtov in poti. Pri cenah nastanitev bodite pozorni na davek, ki nikoli ni vključen v ceno, in morebitna druga doplačila (npr. »resort fee« v Las Vegasu). Vse rezervacije sva opravila na Booking.com in za nastanitve povprečno plačala 27,33 € na osebo na dan. Tudi najcenejše nastanitve so lahko dobre. Večinoma sva bivala v nastanitvah z dvema zvezdicama in povprečnimi ocenami med 6 in 7,5 in v nobeni nisva naletela na pomanjkanje čistoče ali »bed bugs«, ki se jih pogosto omenja v komentarjih in ocenah nekaterih nastanitev v ZDA. Ponekod boste morda imeli vključen zajtrk, vendar ne pričakujte preveč. Nasititi se boste morali z nekaj toasti in z marmeladi podobnim namazom z okusom jagode. Morda vas bo pričakalo še v plastiko zapakirano pecivo z nekajletnim rokom trajanja. Je pa povsod možno zjutraj dobiti brezplačno kavo ali pa je že v sobi aparat za pripravo kave.

Najem avtomobila

Priporočam rezervacijo avtomobila vnaprej. Za ugoden najem avtomobila obiščite nemško spletno stran www.billiger-mietwagen.de, kjer lahko rezervacijo brezplačno prekličete, če kasneje najdete ugodnejšo ponudbo. Cene se lahko vsakodnevno spreminjajo, zato se splača ponudbe večkrat pregledati. Za najem avtomobila pri Alamu z vsemi zavarovanji, brez odbitne franšize in vključenim dodatnim voznikom sva plačala 24,16 € na dan. Rezervirala sva avtomobil iz razreda Economy, torej najcenejšega in najmanjšega, in dobila prostorno Hyundai Elantro z nizko povprečno porabo goriva (49 MPG = 4,8 l/100 km). Kasneje sva zaradi prometne nezgode (za katero nisva bila kriva) avto morala zamenjati. Ker niso imeli drugega, sva dobila manjši kombi (Kia Sedona), ki je imel bistveno višjo porabo goriva. Gorivo je v ZDA poceni (od 0,60 €/l) in cene so na galono (1 galona = 3,79 l). Na nekaterih bencinskih črpalkah imajo nižje cene za plačilo z gotovino. Pred točenjem goriva je treba najprej na blagajni plačati znesek, za katerega želite natočiti. Če je rezervoar poln, preden natočeno gorivo doseže ta znesek, vam razliko vrnejo. Glede na prevožene kilometre in strošek goriva, sva povprečno za gorivo plačala 3,48 €/100 km.

Poceni najem avtomobila kjerkoli na svetu: Kako rezervirati?

Mednarodno vozniško dovoljenje

V pogojih najema avtomobila bo morda pisalo, da potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga v Sloveniji izda AMZS in stane 31,00 €. Najbolje, da v izogib zapletom to preverite pri rent a car agenciji, kjer ste rezervirali avto, in se prepričate o tem. Midva ga pri Alamu nisva potrebovala.

Vstopnine, parkirnine in cestnine

Cene vstopnic za vsak narodni park posebej se gibljejo od 25 $ do 30 $ na avtomobil in veljajo najmanj en teden. Najbolj se splača kupiti letno vstopnico (Annual Pass), ki stane 80 $ na avtomobil in velja eno leto od datuma nakupa. Je enkrat prenosljiva na drug avtomobil, zato rabljeno in še veljavno letno vstopnico lahko vnaprej kupite na eBayu za vsaj polovico manj in tako privarčujete nekaj denarja. Nama jo je podarila prijateljica, ki jo je kupila na svojem potovanju po narodnih parkih.

Cene vstopnine za »state« parke, ki se plačajo posebej, se gibljejo od 5 $ do 20 $ na avtomobil.

Večinoma parkirnin ni. V večjih mestih (San Diego, Los Angeles, San Francisco) je težko najti brezplačno parkirišče, vendar ni nemogoče. V San Diegu sva našla parkirno hišo, kjer sva za parkiranje plačala 1 $ na uro in je ta en dolar bil na tem potovanju tudi edini strošek parkiranja. V Los Angelesu sva v parkirni hiši v bližini Santa Monica State Beach eno uro parkirala celo brezplačno. Prav tako sva brezplačno parkirala tudi v parkirnih hišah casinojev v Las Vegasu in v Palm Springs ter nekaj ulic stran od Manhattan Beach in Venice Beach. Najtežje je brezplačen parkirni prostor najti v San Franciscu, zato sva avtomobil kmalu po prihodu v mesto vrnila in se po mestu odpravila peš.

Cestnin na tej poti ni. Le na krajšem delu avtoceste med San Diegom in Los Angelesom je cestnina, vendar sva ta del poti prevozila po cesti ob oceanu.

Gostovanje mobilne telefonije

V ZDA je gostovanje mobilne telefonije drago. Minuta odhodnega klica lahko stane do 4 €, dohodnega pa od 2 €, odvisno od ponudnika. Za dohodni klic velja vsaka uspešno vzpostavljena zveza in plačate tudi, če se na klic ne oglasite. Priporočam, da domačo SIM kartico vzamete iz mobilnega telefona. Če ne gre brez telefona, si kupite ameriško SIM kartico, vendar preverite pokritost z omrežjem. ZDA so prostrane z redko poseljenostjo in povsod ni signala.

Vreme

Oktobra je na zahodu ZDA še zelo toplo in kljub temu, da nekateri parki in kraji ležijo na nadmorski višini nad 2.000 m, so temperature prijetne. Zjutraj je na tej nadmorski višini lahko hladno, malo nad lediščem, vendar čez dan temperatura naraste na okrog 20 °C, ponekod tudi do 40 °C. Čez dan sva v Yosemite National Park imela prijetnih 20 °C, zvečer je v kraju Mammoth Lakes rahlo naletaval sneg in je bila temperatura okrog ledišča, naslednje dopoldne pa sva bila v Death Valley National Park na skoraj 40 °C. Vreme je bilo vse dni sončno, le v San Franciscu sva naletela na nekaj dežja in meglo, kar je v tem mestu pričakovati.

Med potovanjem je dobro vedeti

Vstop v ZDA

Po pristanku na ameriških tleh vam bodo na meji zastavili različna vprašanja in odvzeli prstne odtise. Če ne boste uspeli pojesti sadja, ki ga boste s seboj vzeli na pot, vam ga bodo zaplenili, saj v ZDA ni dovoljen vnos svežega sadja, zelenjave in mesa. Prvič sem doživel, da na letališču psi v prtljagi potnikov iščejo sadje in zelenjavo. Več o tem: https://www.cbp.gov/travel/international-visitors/agricultural-items.

Hrana

Če ne želite jesti v restavracijah, ki niso poceni in so napitnine obvezne, si lahko v supermarketih kupite že pripravljene jedi. Če imate v sobi mikrovalovno pečico, kar ni redkost, si lahko kupite zamrznjene pripravljene izdelke in jih pogrejete. Hrana v trgovinah tudi ni poceni. Cena navadnega belega kruha je lahko do 5 $ na štruco. V San Franciscu sva v manjši trgovini v središču mesta naletela na ceno krompirja 0,99 $ na kos. Večina hrane je zelo predelana in umetna. Če boste kupili sir in bo narejen iz mleka, bo na embalaži velik napis »made with real milk«. Na policah sem videl tudi masleni namaz za palačinke, na katerem je pisalo »contains no butter«. Niti hitra hrana ni tako zelo poceni, kot se govori.

Promet

Prometni znaki

Ceste v ZDA so odlične – široke, ravne in dobro označene. Všeč mi je bilo, da pred prometnimi znaki z omejitvijo hitrosti stojijo znaki, ki vozniku sporočajo, da se približuje nižji omejitvi hitrosti in tako lahko pravočasno zniža hitrost brez nepotrebnega zaviranja. Pred skoraj vsakim ovinkom je znak s priporočeno hitrostjo.

Križišča

V semaforskih križiščih se pri rdeči luči sme zaviti desno, če z leve nihče ne prihaja. V križiščih enakovrednih cest, kjer je znak STOP, ima prednost tisti, ki prvi pride v križišče. Zanimivo je, kako tam vsi ustavijo pri znaku STOP in počakajo tiste, ki imajo prednost pred njimi.

Vozila na nujni vožnji

Če se nam približa reševalno ali policijsko vozilo z vključeno sireno, se je treba popolnoma ustaviti, ne le upočasniti in se umakniti na rob ceste, kot to počnemo pri nas.

Parkiranje

V ZDA velja pravilo, da se bočno ob cesti sme parkirati le v smeri vožnje, torej avto s sprednjim delom ne sme biti obrnjen v nasprotno smer vožnje. Nepoznavanje tega pravila naju je na parkirišču pri Zionu stalo 50 $.

Načrt potovanja po zahodu ZDA

Načrt potovanja je namenjen tistim, ki želijo v kratkem času videti veliko in potovati poceni. Časa za počitek in poležavanje ni, čez dan boste morali jesti v avtu. Če boste potovali poleti, ko so dnevi daljši, se vam toliko ne mudi. Tudi oktobra, ko se je znočilo že okrog 19. ure, se nama je le redko mudilo, da naju ni ujela noč. Na nekatere dneve so razdalje velike, vendar vas bo pokrajina tako prevzela, da boste pozabili na dolgo pot pred vami. Če imate časa za potovanje več in želite v nekaterih parkih ali mestih ostati dlje, potovanje lahko raztegnete na 3 ali 4 tedne.

V nadaljevanju je opisan potek najinega potovanja po zahodnih ZDA in vključuje tudi koristne nasvete za prihranek in priporočene ugodne in preverjene nastanitve.

DAN 1 (California)

San Francisco International Airport (SFO) → Merced

Dolžina poti: 215 km

Okviren čas vožnje: 2 h 15 min

Opis poti: Po pristanku na letališču v San Franciscu prevzemite avto in se čez most San Mateo odpeljite proti mestu Merced, kjer so nastanitve poceni in je dobro izhodišče za naslednji dan. Zaradi dolge poti in časovne razlike si boste verjetno kmalu po prihodu v Merced želeli odpraviti spat.

Priporočena nastanitev: Studio 6 Merced

DAN 2 (California)

Merced → Yosemite National Park → Mammoth Lakes

Dolžina poti: 310 km

Okviren čas vožnje: 4 h 45 min

Znamenitosti na poti: Tunnel View, Glacier Point, Yosemite Valley, Tuolumne Grove, Olmsted Point, Tenaya Lake, Tioga Pass, Mono Lake

Opis poti: Zaradi časovne razlike in vznemirjenosti se boste verjetno zbudili sredi noči. V Mercedu so nekateri supermarketi odprti tudi ponoči, zato se lahko zgodaj odpravite na pot in si prej tam kupite hrano in vodo. Ko prispete v Yosemite National Park, se najprej peljite na razgledno točko Glacier Point, od koder boste videli Yosemite Valley, Half Dome, Vernal Falls, Nevada Fall. Nato se odpeljite nazaj v dolino in se spotoma ustavite pri Tunnel View. Sprehodite se še po Yosemite Valley pod mogočno goro El Capitan in se nato čez prelaz Tioga Pass odpeljite proti mestecu Lee Vining. Spotoma se ustavite še v Tuolumne Grove in si oglejte orjaška drevesa – sekvoje. Na poti proti Tioga Pass se ustavite še na Olmsted Point in pri jezeru Tenaya Lake. Ob vznožju prelaza se nahaja mestece Lee Vining, skozi katerega se zapeljite do slanega jezera Mono Lake. Prenočite v mestu Lee Vining ali Mammoth Lakes. Na recepciji motela vas bodo morda posvarili pred nočnimi obiskovalci, medvedi, in vam priporočili, da vso hrano odnesete iz avta, kajti naslednji dan bi lahko v avtu imeli enega potnika več.

OPOMBA: Če potujete po tej poti med oktobrom in junijem, je najverjetneje cesta čez Tioga Pass zaprta zaradi snega (tudi spodnji zemljevid vam v tem času pokaže drugo pot do Mammoth Lakes). V tem primeru do Death Valley National Park in naprej v Las Vegas pridete skozi mesti Fresno in Bakersfield, spotoma pa lahko namesto Tuolumne Grove obiščete Kings Canyon National Park in Sequoia National Park. Pot se podaljša, zato boste eno noč morda morali prespati v mestu Bakersfield ali v okolici. Kliknite tukaj za ogled predlagane poti.

Nasveti za prihranek:

 1. V mestecu Lee Vining so nastanitve drage, zato priporočam nastanitev v 50 km oddaljenem mestu Mammoth Lakes, ki leži na nadmorski višini 2.402 m. Tam je tudi večja izbira motelov, restavracij in trgovin.
 2. Pitno vodo si lahko kasneje brezplačno natočite v nekaterih narodnih parkih, zato praznih plastenk ne zavrzite.

Priporočena nastanitev: Motel 6, Mammoth Lakes

DAN 3 (California, Nevada)

Mammoth Lakes → Death Valley National Park → Las Vegas

Dolžina poti: 600 km

Okviren čas vožnje: 6 h 30 min

Znamenitosti na poti: Mesquite Flat Sand Dunes, Badwater Basin, Zabriskie Point

Opis poti: Iz mesta Mammoth Lakes peljite skozi manjša mesta Big Pine, Independence, Lone Pine proti Death Valley National Park. Na desni strani ceste se bo nad vami dvigalo gorovje Sierra Nevada. V mestu Lone Pine bodite pozorni na najvišji vrh Mount Whitney. Nadmorska višina se bo počasi spuščala in temperatura naraščala. Kmalu za mestom Lone Pine se začne Death Valley National Park, zato priporočam, da gorivo natočite prej, saj so nato razdalje daljše in cene višje. Če boste imeli srečo, boste na poti po dolini morda naleteli na nizko preletavanje letal ameriške vojske, saj zaradi neposeljenosti to območje uporabljajo za urjenje. Ne pozabite se ustaviti pri peščenih sipinah Mesquite Flat Sand Dunes in Badwater Basin, ki leži 86 m pod morsko gladino. Pred izstopom iz parka se ustavite še pri Zabriskie Point, nato naj vas pot vodi proti zvezni državi Nevada in Las Vegasu, kamor boste prispeli v večernih urah. Če ne boste preveč utrujeni, se zvečer sprehodite po Las Vegas Strip na South Las Vegas Boulevard.

Nasveti za prihranek:

 1. Če se boste na Las Vegas Strip odpravili z avtom, lahko brezplačno parkirate v eni izmed parkirnih hiš casinojev.
 2. Večina nastanitev v Las Vegasu posebej zaračunava »resort fee«. Če se želite izogniti dodatnim stroškom, pred rezervacijo preverite, ali je potrebno doplačilo.

Priporočena nastanitev: Longhorn Boulder Highway, Las Vegas

DAN 4 (Nevada, Utah)

Las Vegas → Hoover Dam → Zion National Park

Dolžina poti: 300 km

Okviren čas vožnje: 3 h

Znamenitosti na poti: Hoover Dam, Colorado River

Opis poti: Po zajtrku se odpeljite do Hooverjevega jezu (Hoover Dam) na reki Colorado, čez katerega poteka državna meja med Nevado in Arizono. Parkirajte avto in se sprehodite po jezu. Ko se boste vračali proti Las Vegasu, se kmalu ustavite še na označenem parkirišču na levi strani ceste in se sprehodite po viaduktu nad reko Colorado, s katerega je čudovit pogled na Hoover Dam. Popoldan boste imeli še nekaj časa za ogled Las Vegasa, nato se odpravite na 2-urno vožnjo proti mestu St. George (872 m). Na poti boste prečkali državni meji z zveznima državama Nevada in Arizona in nato še Arizona in Utah.

Nasveti za prihranek:

 1. Parkirišča ob cesti pred jezom Hoover Dam so plačljiva, zato se peljite čez jez in nekaj metrov višje boste lahko parkirali brezplačno.
 2. Nastanitve v naseljih blizu Zion National Park, ki ga boste obiskali naslednji dan, so drage, zato priporočam nastanitev v mestu Saint George. V njem so številne restavracije in trgovine, kjer si lahko kupite hrano za naslednje dni.

Priporočena nastanitev: Rodeway Inn ali Motel 6 Saint George ali Economy Inn & Suites

DAN 5 (Utah)

Zion National Park → Bryce Canyon National Park

Dolžina poti: 190 km

Okviren čas vožnje: 2 h 30 min

Znamenitosti na poti: Zion National Park, The Sentinel, Angels Landing, Virgin River, The Narrows, Crawford Arch, Canyon Overlook

Opis poti: Po uri vožnje iz mesta St. George boste prispeli v Springdale in pred vhodom v Zion National Park parkirajte. Pri centru za obiskovalce se usedite na shuttle, ki vozi po parku in ustavlja na številnih postajah. Kadarkoli lahko izstopite in vstopite na naslednjega ali pešačite med postajami. Shuttle vozi na približno 10 minut, kar je dovolj, da na vsaki postaji občudujete vrhove, ki se dvigajo nad vami (The Sentinel, The Great White Throne, Angels Landing) in posnamete nekaj fotografij. Ko izstopite na zadnji postaji, pot nadaljujte peš ob reki Virgin. Pot se konča, ko se kanjon zoži, in jo lahko nadaljujete le s hojo po plitvi reki proti The Narrows. Po ogledu parka se vrnite do avtomobila in nadaljujte vožnjo proti Bryce Canyon National Park. Cesta se skozi Zion vzpenja čez prelaz in iz avtomobila lahko vidite Crawford Arch. Na vrhu prelaza lahko za tunelom parkirate in se povzpnete še do razgledne točke Canyon Overlook, s katere je čudovit pogled na Zion.

Nasveti za prihranek:

 1. Pitno vodo si lahko brezplačno natočite v centru za obiskovalce narodnega parka in vam je ne bo treba kupiti v trgovini.
 2. Nastanitve v neposredni bližini Bryce Canyon National Park, ki ga boste obiskali naslednji dan, so drage, zato priporočam nastanitev v mestu Panguitch, ki je od parka oddaljen 40 km. Tam boste našli tudi restavracije, trgovine in bencinsko črpalko.

Priporočena nastanitev: Panguitch Inn

DAN 6 (Utah)

Bryce Canyon National Park → Capitol Reef National Park → Goblin Valley State Park → Green River

Dolžina poti: 480 km

Okviren čas vožnje: 6 h 15 min

Znamenitosti na poti: Sunrise Point, Sunset Point, Inspiration Point, Bryce Point, Paria View, Natural Bridge, Rainbow Point, Utah’s Scenic Byway 12, Chimney Rock, Twin Rocks, The Fluted Wall, Petroglyphs, Goblin Valley State Park

Opis poti: Zgodaj zjutraj se odpravite proti Bryce Canyon National Park, kamor boste iz mesta Panguitch prispeli po pol ure vožnje. Najprej pojdite na Sunrise Point, od koder se lahko peš spustite v kanjon. Nato se vrnite v avto in se odpeljite po cesti, ki vodi skozi park, proti Rainbow Point (2.778 m), ki je zadnja točka v parku, do kamor se je mogoče pripeljati z avtom. Po poti se ustavljajte na označenih razglednih točkah Inspiration Point (2.469 m), Bryce Point, Paria View, Natural Bridge … Po izstopu iz parka se po cesti 12 (Utah’s Scenic Byway 12), ki vodi skozi čudovito pokrajino, peljite skozi mesti Escalante in Boulder proti Capitol Reef National Park. Capitol Reef National Park si oglejte le spotoma (Chimney Rock, Twin Rocks, The Fluted Wall, Petroglyphs …). Če imate dovolj časa, se ustavite še v Goblin Valley State Park (vstopnina 15 $/avto). Pot zaključite v mestu Green River (1.243 m).

Priporočena nastanitev: Budget Inn ali Motel 6 Green River

DAN 7 (Utah)

Green River → Arches National Park → Canyonlands National Park → Monticello

Dolžina poti: 360 km

Okviren čas vožnje: 4 h 45 min

Znamenitosti na poti: Balanced Rock, The Windows Section, Parade of Elephants, Double Arch, Delicate Arch, Devil’s Garden Trailhead, Mesa Arch, Green River Overlook, Buck Canyon Overlook, Orange Cliffs Overlook, Grand View Point

Opis poti: Od mesta Green River do Arches National Park je 45 minut vožnje. V parku si najprej oglejte Balanced Rock, The Windows Section – South Window, North Window, Turret Arch, Parade of Elephants, Double Arch … Nadaljujte vožnjo proti Delicate Arch, ki je simbol zvezne države Utah, nato do Devil’s Garden Trailhead. Parkirajte avto in se peš po Devil’s Garden Trailhead odpravite do Tunnel Arch, Pine Tree Arch, Landscape Arch, Wall Arch … Popoldan se odpeljite do Canyonlands National Park. Na poti do zadnje razgledne točke v parku, Grand View Point, se ustavite še na razglednih točkah Mesa Arch, Green River Overlook, Buck Canyon Overlook, Orange Cliffs Overlook … V parku počakajte na sončni zahod in prenočite v mestu Moab ali Monticello.

Nasveti za prihranek:

 1. V malo bolj oddaljenem mestu Monticello boste našli cenejše nastanitve kot v bližnjem in bolj turističnem mestu Moab.

Priporočena nastanitev: Canyonlands Motor Inn ali The Monticello Inn

DAN 8 (Utah, Colorado, New Mexico, Arizona)

Monticello → Four Corners Monument→ Goosenecks State Park → Monument Valley → Page / Big Water

Dolžina poti: 560 km

Okviren čas vožnje: 6 h 15 min

Znamenitosti na poti: Four Corners Monument, Goosenecks State Park, Mexican Hat, Monument Valley

Opis poti: V tem dnevu boste obiskali 4 zvezne države. Iz mesta Monticello se odpravite na pot proti Four Corners Monument (vstopnina 5 $/osebo), kjer je stičišče štirih zveznih držav – Utah, Arizona, New Mexico in Colorado. Pot nadaljujte do Goosenecks State Park (vstopnina 5 $/avto). Nato se boste peljali po znameniti dolini Monument Valley do mesta Page. Spotoma lahko obiščete Monument Valley Navajo Tribal Park (vstopnina 20 $/avto).

Nasveti za prihranek:

 1. Nastanitve v mestu Page so drage, zato priporočam nastanitev v 30 km oddaljenem mestu Big Water. Midva sva si tam našla nastanitev na Airbnb.

DAN 9 (Arizona)

Page / Big Water → Horseshoe Bend → Grand Canyon National Park → Williams

Dolžina poti: 350 km

Okviren čas vožnje: 4 h

Znamenitosti na poti: Lake Powell, Glen Canyon Dam, Antelope Canyon, Horseshoe Bend, Grand Canyon, Route 66

Opis poti: Dan začnite pri jezeru Powell, ki je nastal na reki Colorado za jezom Glen Canyon Dam. Nato si nekaj kilometrov naprej oglejte še Horseshoe Bend. Pot nadaljujte do Grand Canyon National Park. Tam se ustavite na označenih razglednih točkah. V Grand Canyon Village se usedite na shuttle, ki vas bo odpeljal še na druge razgledne točke, ki z avtomobilom niso dostopne. Dan končajte v zgodovinskem mestu Williams, ob znameniti cesti 66 (Historic Route 66).

Opcija: Če želite obiskati čudoviti Antelope Canyon, si termin pravočasno rezervirajte vnaprej in prilagodite načrt poti. Cene vodenja po kanjonu so odvisne od termina in letnega časa in so večinoma zasoljene.

Priporočena nastanitev: 9 Arizona Motor Hotel, Williams ali Westerner Motel, Williams

DAN 10 (Arizona, California)

Williams → Joshua Tree National Park → Palm Springs

Dolžina poti: 570 km

Okviren čas vožnje: 7 h

Znamenitosti na poti: Route 66, Mojave National Preserve, Skull Rock, Joshua Tree

Opis poti: Sledite oznakam za Historic Route 66 in se peljite skozi mesteca Seligman, Peach Springs, Kingman in skozi Oatman do Needles. V teh mestih danes živi le še malo ljudi in tam je videti večinoma le turiste. Dolga vožnja po tej cesti je posebno doživetje zaradi zanimive pokrajine in arhitekture, ki jo gledamo v starih ameriških filmih. Pri zapuščenem mestu Amboy zapustite Historic Route 66 in se skozi puščavo odpeljite do Joshua Tree National Park. Vožnjo skozi Joshua Tree National Park nato nadaljujte do modernega mesta sredi puščave, Palm Springs, kjer prenočite.

Nasveti za prihranek:

 1. Cene goriva ob Historic Route 66 so glede na cene drugod po ZDA izjemno visoke, zato priporočam, da gorivo natočite že v mestu Williams.

Priporočena nastanitev: Motel 6 Palm Springs East ali Motel 6 Palm Springs Downtown

DAN 11 (California)

Palm Springs → San Diego

Dolžina poti: 220 km

Okviren čas vožnje: 2 h 30 min

Opis poti: Do San Diega lahko pridete po dveh poteh. Lahko se ves čas peljete po avtocesti od Palm Springs v smeri proti Riverside in nato proti Temecula in Escondido. Lahko pa del poti med Palm Springs in Temecula prevozite čez hribovje. Pot je sicer krajša in vas bo navigacija morda usmerila tja, vendar zaradi številnih naselij, ovinkov in klancev vožnja traja dlje, zato je ne priporočam. V San Diegu si oglejte Gaslamp Quarter, drugih omembe vrednih znamenitosti ni in je mesto zanimivo le kot celota. Morda to mesto lahko celo izpustite in več časa namenite Los Angelesu z okolico.

Priporočena nastanitev: Good Nite Inn San Diego

DAN 12 (California)

San Diego → Los Angeles → Camarillo / Ventura

Dolžina poti: 380 km

Okviren čas vožnje: 5 h 45 min (možni zastoji na cesti in se čas vožnje lahko podaljša)

Znamenitosti na poti: Long Beach, The Queen Mary, Manhattan Beach, Griffith Observatory, Hollywood, Walk of Fame, Beverly Hills, Venice Beach, Santa Monica State Beach, Malibu Beach

Opis poti: Od San Diega se po avtocesti peljite do Long Beach. Če boste to pot naredili skozi naselja ob obali, boste zaradi omejitev hitrosti in semaforjev izgubili veliko dragocenega časa. Pri Long Beach si lahko ogledate ladjo The Queen Mary. Nato se zapeljite do Manhattan Beach in pot nadaljujte do Griffith Observatory, od koder je razgled na Los Angeles in znameniti napis »Hollywood« nad mestom. V mesto se vrnite skozi Hollywood, si tam oglejte Walk of Fame in se nato zapeljite še skozi Beverly Hills do Venice Beach in Santa Monica State Beach. Na eni izmed plaž uživajte v sončnem zahodu.

Nasveti:

 1. Na poti od San Diega do Long Beach ne izgubljajte časa z vožnjo skozi naselja ob obali. Pojdite po avtocesti.
 2. Promet v Los Angelesu je zelo kaotičen in celo na 8-pasovni avtocesti pogosto nastajajo zastoji, zato v načrtu poti upoštevajte, da se čas vožnje lahko zelo podaljša in vam lahko zmanjka časa za ogled vseh znamenitosti.
 3. Če si želite ogledati Hollywood Universal Studios in/ali Disneyland Park, boste potrebovali vsaj en dan več v Los Angelesu.
 4. Nastanitve v Los Angelesu so drage, zato priporočam prenočitev v mestih Camarillo ali Ventura.

Priporočena nastanitev: Good Nite Inn Camarillo

DAN 13 (California)

Camarillo / Ventura → Santa Barbara → Monterey

Dolžina poti: 440 km

Okviren čas vožnje: 5 h 30 min

Znamenitosti na poti: Pismo Beach, Morro Bay, Piedras Blancas Elephant Seal Rookery, Big Sur, Bixby Creek Bridge

Opis poti: Pot poteka po zahodni obali ZDA, ob Tihem oceanu. Najprej se peljite skozi Santa Barbaro in nadaljujte skozi Santa Mario do Pismo Beach. Pazite, da ostanete na cesti proti Morro Bay. Od tam vožnjo nadaljujte proti Big Suru mimo San Simeona. Ustavite se pri Piedras Blancas Elephant Seal Rookery, kjer boste lahko občudovali številne tjulnje. Po ovinkasti cesti s čudovitim razgledom na ocean boste prispeli v mesto Monterey.

Priporočena nastanitev: Seaside Inn Monterey

DAN 14 (California)

Monterey → San Francisco

Dolžina poti: 200 km

Okviren čas vožnje: 2 h 30 min

Znamenitosti na poti: Twin Peaks, Russian Hill, Lombard Street, Pier 39, Alcatraz Island, Golden Gate Bridge, The Castro

Opis poti: Pot nadaljujte ob obali Tihega oceana do San Francisca. V San Franciscu se zapeljite na hrib nad mestom Twin Peaks, nato lahko vrnete avto. Preostanek dneva imate za ogled mesta. Sprehodite se čez Russian Hill po znani Lombard Street do Pier 39. Obiščete lahko razvpiti otok Alcatraz ali prehodite Golden Gate Bridge.

Nasveti:

 1. V San Franciscu je težko parkirati in si mesto lahko najbolje ogledate peš ali z javnim prevozom. Priporočam, da avto ob prihodu v mesto vrnete. Preverite, če vaša rent a car agencija omogoča vračilo avtomobila na drugi lokaciji brez doplačila. V tem primeru lahko avto preprosto vrnete kar v mestu in ne na letališču, kjer ste ga prevzeli.

Priporočena nastanitev: The Urban

DAN 15 (California)

San Francisco

Zadnji dan izkoristite za ogled mesta.