Neapelj. Jug Italije. Kjer vsi hodijo čez cesto tam, kjer ni prehoda za pešce. Kjer vozniki ustavijo pri rdeči luči pred prehodom za pešce, a speljejo še preden se prižge zelena, če ceste nihče ne prečka. Kjer ne vidiš avtomobila brez razbite pločevine. Kjer se hupa uporablja več kot zavore. Kjer so še pred nedavnim imeli polne ulice smeti, a zdaj ločujejo. Kjer je doma najboljša pica na svetu. Kjer si v trenutku, ko stopiš na cesto, z nasmeškom na obrazu rečeš: “Oh, Italija.”

Načrtovanje potovanja po jugu Italije zaradi pomanjkljivih in zastarelih informacij ni enostavno. Spletne strani so izključno v italijanščini, redki govorijo angleško. Če znaš italijansko, kljub temu ne dobiš pravih informacij. V tem prispevku sem zbral vse pomembne informacije, ki sem jih uspel raziskati na svojem potovanju po Neaplju in okolici.

Obdobje potovanja: 15. – 20. marec 2018 (5 dni)
Let: Benetke Treviso (TSF) → Neapelj (NAP)
Povratni let: Neapelj (NAP) → Benetke Treviso (TSF)
Letalski prevoznik: Ryanair
Letalo: Boeing 737-800

Stroški

  Strošek na osebo
Letalska karta (povratna) 22,01 €
Prevoz na letališče (povratni)* 1,00 €
Javni prevoz 18,00 €
Nastanitev (5 nočitev)** 39,87 €
Vstopnine 34,00 €
Hrana 34,97 €
SKUPAJ 149,35 €

* Ceno povratnega prevoza iz Ljubljane do letališča Venice Treviso (TSF) sem znižal z GoOpti dobroimetjem v vrednosti 46 €. Cena povratnega prevoza bi brez popusta znašala 47 €.
** Pri rezervaciji sem porabil Airbnb travel credit v vrednosti 30 €. Cena nastanitve bi brez popusta znašala 69,87 €.
Prihranek: 76 €

Neapelj (Napoli)

Javni prevoz

Kako z letališča v mesto?

Z avtobusom Alibus

Najenostavneje, vendar ne najceneje, je z avtobusom Alibus, ki vsakih 20 minut odpelje z letališča. Cena enosmerne vozovnice stane 5 €, velja 90 minut od prve validacije in z njo lahko v tem času prestopite na katerokoli drugo prevozno sredstvo znotraj mesta (avtobus, metro, vzpenjača). Avtobus po poti ustavi pri glavni železniški postaji (Napoli Centrale / Piazza Giuseppe Garibaldi) in pri pristanišču (Molo Angioino / Stazione Marittima). Vozovnico kupite pred izhodom iz letališča v trafiki Sun Store. Po isti ceni jo lahko kupite tudi na avtobusu, vendar ta vozovnica ne omogoča prestopanj.

Z avtobusom s postaje Maddalena

Ceneje lahko pridete v mesto, če se boste z letališča sprehodili do avtobusne postaje Maddalena (700 m hoje). Vozovnica, ki jo prav tako kupite pred izhodom iz letališča v trafiki Sun Store, stane 1,60 €, velja 90 minut od prve validacije in z njo lahko v tem času prestopite na katerokoli drugo prevozno sredstvo znotraj mesta (razen Alibus). Navodila za pot z javnim prevozom do želene lokacije v mestu najdite v Google Maps.

Peš

Če potujete z nahrbtnikom, se z letališča do mesta lahko sprehodite tudi peš. Pot je dolga od 4 do 6 km in boste na cilj morda prišli hitreje kot z javnim prevozom, poleg tega pa si boste del mesta lahko ogledali že po poti.

Javni prevoz po Neaplju

Vozovnica za eno vožnjo z enim prevoznim sredstvom (biglietto corsa singola) stane 1,10 €. Če želite prestopiti na drug avtobus ali metro, morate kupiti integrirano vozovnico (biglietto a tempo, integrato), ki stane 1,60 € in velja 90 minut od prve validacije. Če nameravate mestni javni prevoz uporabljati pogosteje, si kupite integrirano dnevno vozovnico, ki stane 4,50 €, ali tedensko, ki stane 16 €. Vozovnice prodajajo v trafikah, na nekaterih postajah podzemne železnice in večjih avtobusnih postajah …

Več informacij na spletni strani prevoznika: http://www.anm.it/ (samo v italijanščini)

Ker sem bil nastanjen v bližini vseh glavnih znamenitosti, sem si vse lahko ogledal peš, nekatere ulice v starem delu mesta niti niso dostopne z javnim prevozom, zato razmislite, če dnevno ali tedensko vozovnico sploh potrebujete. Če načrtujete dnevne izlete iz Neaplja v bližnja mesta Ercolano, Pompei, Sorrento ali na vulkan Vezuv … je ne boste mogli niti povsem izkoristiti, saj na vlakih Circumvesuviana, ki vozijo tja, ne velja.

Javni prevoz iz Neaplja

Do bližnjih mest Ercolano, Pompei, Sorrento … se s postaj Porta Nolana ali Napoli Garibaldi odpeljite z vlaki Circumvesuviana. Vozovnice prodajajo na postajah.

Več informacij na spletni strani prevoznika: https://www.eavsrl.it/ (samo v italijanščini)

vulkan Vezuv Vesuvius Vesuvio Sorrento ruševine potovanje Pompeji Pompei ognjenik Neapelj nasveti Napoli načrt potovanja Kampanija Italija Herculaneum Ercolano Campania arheološko najdišče

Vulkan Vezuv (Vesuvio)

Vezuv (Vesuvio) je 1.281 m visok stratovulkan v bližini Neaplja, ki je leta 79 uničil mesti Herculaneum in Pompei. Zadnji izbruh je bil leta 1944.

Zaradi slabega vremena in težav z avtobusnimi prevozi sem po več poskusih uspel priti do kraterja vulkana, vendar so, medtem ko sem potoval, vrh Vezuva obdali oblaki in kraterja nisem videl, čeprav sem stal na njegovem robu. Zaradi goste oblačnosti je bila vidljivost komaj 10 m.

Vstopnina: 10 €
Več informacij: https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Vesuvius

Kako priti na Vezuv?

Z avtobusom iz Neaplja (“Misija Nemogoče”)

Vozni red

Avtobus, ki dvakrat dnevno pelje iz Neaplja na Vezuv in nazaj, je najcenejša in najhitrejša možnost, a tudi najmanj zanesljiva. Velikokrat se zgodi, da avtobus zamuja, sploh ne vozi, ali pa ne ustavi na postaji.

Ker sem že doma prebral, da so številni turisti imeli s tem avtobusom težave zaradi pomanjkanja informacij in nezanesljivosti linije, sem na avtobusno postajo (Acton Beverello / Molo Beverello), kjer naj bi ustavil, odšel dovolj zgodaj. V turistično-informacijskem centru le nekaj korakov stran od postaje sem vprašal, če je to prava postaja, a niso niti vedeli za ta avtobus. Po voznem redu naj bi s postaje odpeljal ob 9:10, a je prišel šele ob 9:25. Super! Vsaj vozi in ustavil je. Bil sem edini potnik in voznik je govoril samo italijansko. Od mene je želel vozovnico, ki je nisem imel, ker sem bil prepričan, da jo lahko kupim na avtobusu. Vseeno mi je dovolil vstopiti brez nje. Bil sem edini potnik, čemur se niti ne čudim, saj o tem avtobusu nihče nič ne ve in se večinoma vozi prazen. Po poti mi je voznik v italijanščini dopovedoval, da je »Vesuvio chiuso« (Vezuv zaprt) zaradi megle. Nato je na polovici poti obrnil, ker je bila na pobočju vulkana res megla in se ni videlo ničesar.

Zvečer sem kontaktiral prevoznika, kje lahko kupim vozovnico za ta avtobus, da bom naslednji dan bolje pripravljen ponovno poskušal priti na Vezuv. Odgovorili so mi, da se jo kupi na avtobusu in stane 2,70 € v eno smer. Ko sem jim odvrnil, da sem na tem avtobusu že bil in voznik vozovnic ni prodajal, so rekli, da se jih kupi na pooblaščenih prodajnih mestih: »Sorry, you have to buy the ticket in the authorized stores, it is not always possible to buy it on board«. Vprašal sem, kje so ta prodajna mesta, saj povsod, kjer sem spraševal po tej vozovnici, niso vedeli nič in so mi prodajali vse drugo. Nato so mi napisali: »Sorry, you can buy only on board.« V redu. Morda bo tokrat drug voznik in mi bo vozovnico prodal. Čakam avtobus, pripelje točno po voznem redu, a ne ustavi! Jezno jim pišem, da avtobus ni ustavil in odgovorili so mi: »We’re sorry, but the Napoli Vesuvio line is not always guaranteed, the bus you saw was out of service.« Resno? Čeprav je peljal po svoji progi in tokrat bil celo točen? Slab izgovor. Oh, Italija!

Z avtobusom iz Pompejev

Vozni red

Najbolj zanesljivo boste na Vezuv prišli, če se boste s postaje Porta Nolana ali Napoli Garibaldi odpeljali z vlakom v Pompeje (postaja Pompei Scavi). Vožnja do tja traja približno 45 minut, nato pa morate tam prestopiti na avtobus, ki odpelje izpred železniške postaje in vozi še dodatnih 45 minut. Za vlak iz Neaplja v Pompeje boste odšteli 2,80 €, za avtobus na Vezuv pa še 3,10 €. Pot v obe smeri vas bo stala 11,80 €. Če imate veljavno turistično kartico Campania Artecard, boste doplačali le 6,20 € za povratno vožnjo z avtobusom, vlak je namreč vključen v ceno kartice. Avtobus iz Pompejev vozi redno, pogosteje in večkrat dnevno, zato ni čudno, da večina turistov izbere to pot, čeprav je dražja in vzame več časa. Nesmiselno je, da se je treba z vlakom najprej pripeljati do Pompejev in se nato z avtobusom po avtocesti peljati nazaj, kjer na polovici poti proti Neaplju, pri kraju Torre del Greco, zavije na Vezuv. Oh, Italija!

Z avtobusom iz Ercolana

Na Vezuv lahko z avtobusom pridete tudi iz mesta Ercolano. Z vlakom se s postaje Porta Nolana ali Napoli Garibaldi odpeljite v Ercolano (postaja Ercolano Scavi). Vozovnica za vlak iz Neaplja v Ercolano stane 2,20 €. Če imate veljavno turistično kartico Campania Artecard, je vlak vključen v ceno kartice. Pri izhodu iz železniške postaje, izpred katere tudi pelje avtobus na Vezuv, lahko kupite povratno vozovnico prevoznika Vesuvio Express, ki stane 10 €, vendar sem o njih prebral slabe ocene in komentarje, zato raje izberite avtobus iz Pompejev, ki je tudi cenejši.

Pompeji (Parco Archeologico di Pompei)

Vstopnina: 13 €
Več informacij: https://en.wikipedia.org/wiki/Pompeii

Herculaneum (Ercolano)

Vstopnina: 11 €
Več informacij: https://en.wikipedia.org/wiki/Herculaneum

Turistična kartica Campania Artecard

Če nameravate obiskati arheološki park Pompei (Parco Archeologico di Pompei), Herculaneum (Ercolano) in druge znamenitosti, za katere se plača vstopnina, se vam splača kupiti 3-dnevno turistično kartico Artecard, ki velja v celotni regiji Campania. S kartico sta prvi dve vstopnini po izbiri brezplačni, ostale pa so do 50 % cenejše. Poleg tega vključuje ves javni prevoz v regiji Campania (razen Alibusa z letališča in avtobusa na vulkan Vezuv).

Katere znamenitosti lahko obiščete s kartico, si preberite na spletni strani: http://www.campaniartecard.it/

Kje jo kupiti?

Na spletni strani piše, da jo je mogoče kupiti v vseh najpomembnejših muzejih in arheoloških najdiščih, zato sem jo nameraval kupiti v Ercolanu, saj sem Herculaneum smatral za eno izmed najpomembnejših arheoloških najdišč, nato pa bi obiskal še arheološki park Pompei. Vendar tam je ne prodajajo. Želel sem preveriti, če jo lahko kupim vsaj v Pompejih in sem poklical na telefonsko številko, objavljeno na spletni strani. Oglasi se odzivnik, ki pravi, da za informacije v angleškem jeziku pritisneš neko številko, ne spomnim se, katero. Pritisnem in javi se gospa, ki ne govori angleško, zato mi da na telefon drugo gospo, ki me za silo razume, a ne ve, če kartico tam prodajajo. Oh, Italija! Na koncu sem ostal brez nje in plačal vsako vstopnino in vlak posebej, a nisem zapravil bistveno več, saj sem po Neaplju hodil večinoma peš, druge znamenitosti pa sem si ogledal le od zunaj.

Če imate namen obiskati več znamenitosti in pogosto potovati z javnim prevozom po mestu in izven njega, se nakup kartice zagotovo splača, saj samo vstopnini za Herculaneum in Pompeje skupaj staneta 24 €, vlak iz Neaplja v Ercolano 2,20 €, vlak iz Ercolana v Pompeje 2 € in vlak iz Pompejev nazaj v Neapelj 2,80 €, kar skupaj znese že 31 €. 3-dnevna kartica stane 32 € in jo lahko za javni prevoz po vsej regiji Campania uporabljate še naslednja dva dneva in ceneje obiščete še številne druge znamenitosti. Torej za prvi dve vstopnini, ki sta vključeni v ceno kartice, izberite najdražji, da se nakup najbolj splača.

Ko sem se vrnil domov, sem za vas preveril, kje Artecard lahko kupite. Najmanj sitnosti boste imeli, če jo kupite že na letališču, in sicer v turistični agenciji Dusila, ki se nahaja znotraj terminala, levo od prihodov.