Ko Lanta je pretežno muslimanski otok, a v miru in sožitju z muslimani tam živijo tudi budisti in med obojimi ni nobenih verskih napetosti. Otok je še vedno dokaj nerazvit, saj je šele leta 1996 dobil zanesljivo dobavo električne energije, njegov razvoj pa se je pospešil šele po cunamiju leta 2004. Ko Lanta Yai (veliki) in Ko Lanta Noi (mali), ki sta med seboj povezana z mostom, s celine pa dostopna s trajektom, sta največja otoka v arhipelagu dvainpetdesetih otokov v pokrajini Krabi.

Kdaj potovati?

Deževno obdobje, ko nad otok Ko Lanta pride monsun, traja od maja do oktobra. Največ padavin pade v obdobju med junijem in oktobrom, nato se količina padavin postopoma zmanjšuje do decembra.

Midva sva na otok pripotovala 2. novembra, ko so se v nastanitvah in restavracijah po deževnem obdobju šele začeli pripravljati na novo turistično sezono, ki vrhunec doseže med decembrom in marcem. V deževnem obdobju, ko turistov skoraj ni, je večina nastanitev in restavracij zaprtih. Na neko restavracijo na obali, za katero sva prebrala dobre ocene in komentarje, sva naletela na zapuščeno in opustošeno od monsuna, v neko drugo pa sva prišla tik pred odprtjem in bila prva gosta. Tudi v sobi, v kateri sva prespala le prvo noč, čeprav sva imela rezervirano za pet noči, je bilo videti, da v njej že dolgo ni bilo nikogar, niti da bi jo kdo od konca prejšnje turistične sezone počistil. Plaže so bile še večinoma prazne in ponekod polne smeti, ki jih je med monsunom naplavilo morje, in jih še niso uspeli počistiti. Zaradi vsega tega sva po prvem dnevu ugotavljala, da sva na otok prišla prezgodaj in razmišljala, da bi ga zapustila. Naslednji dan sva se preselila severneje, kjer je bilo že nekaj turistov in tudi dogajanja, zato sva se odločila, da ostaneva. Poleg tega je tisti večer potekal festival Loy Krathong, ki ga Tajci vsako leto praznujejo na večer dvanajste polne lune, ki je običajno v mesecu novembru.

Vreme je novembra še zelo spremenljivo in nepredvidljivo. Prvi dan, ko sva pripotovala na otok, je deževalo. Vremenska napoved je za vse naslednje dni kazala nevihtna neurja, a je nato bilo le oblačno z nekaj plohami in tudi dovolj sonca. Najboljši čas za potovanje na otok Ko Lanta je torej od decembra do aprila, ko večinoma ni padavin in se temperatura zraka dvigne do 34 °C in ne spusti pod 24 °C. Temperatura morja se celo leto giba med 28 in 30 °C.

Več informacij o vremenu: http://www.holiday-weather.com/ko_lanta/averages/

Kako na otok Ko Lanta?

Z letalom v Krabi

Iz Bangkoka sva z mednarodnega letališča Don Mueang (DMK) s tajskim nizkocenovnim prevoznikom Nok Air priletela na letališče v Krabiju (KBV). Za enosmerno letalsko karto, ki sva jo kupila 14 dni pred letom, sva plačala 21,60 € na osebo. 350 THB (~9 €) sva doplačala še za eno dodatno prtljago (15 kg), saj je v ročni prtljagi dovoljenih največ 7 kg.

POMEMBNO: Letališča in letala so močno klimatizirana, zato imejte pri sebi topla oblačila.

S kombijem na otok

Ko sva priletela v Krabi, sva najprej dva dni bila v Ao Nangu, nato so nama v tamkajšnji nastanitvi uredili prevoz s kombijem do otoka. Kombi naju je pobral pred vrati nastanitve v Ao Nangu in naju na Lanti prav tako odložil pred nastanitvijo. Cena vožnje je bila 350 THB (9,25 €) na osebo.

Če potujete z letališča Krabi (KBV) direktno na otok Ko Lanta, si prevoz lahko uredite pri pultu ob izhodu iz letališča. Blagajne ne morete zgrešiti, sploh pa prodajalke vozovnic zagotovo ne bodo zgrešile vas.

POMEMBNO: Po poti boste morda zamenjali kombi, saj potnike, ki jih pripeljejo z različnih koncev, nato razporedijo po kombijih glede na smer potovanja. To poteka pred vrati agencije, v kateri vam bodo želeli prodati svoje storitve, npr. povratni prevoz z otoka na letališče. Pri njih ne plačujte ničesar, saj so cene višje. Prevoz z otoka na letališče Krabi (KBV), od koder sva letela v Chiang Mai, sva rezervirala v agenciji na otoku in zanj plačala 250 THB (6,60 €) na osebo. V tisti agenciji bi za isti prevoz plačala 400 THB na osebo.

Kje bivati?

Če si želite večjo izbiro nastanitev, restavracij in barov, bližino plaže ter več dogajanja, priporočam, da si poiščite nastanitev na bolj turističnem severu otoka, v bližini Long Beach (Phra Ae) ali Klong Dao Beach. Bolj kot greste proti jugu, manjša je poseljenost in ponudba nastanitev. Najina prva nastanitev je bila nekje na sredini otoka, ker sva mislila, da bo tam dobro izhodišče za dnevne izlete po otoku, a nama niti lokacija niti nastanitev nista odgovarjali. Ker sva bila tam na začetku turistične sezone, je bilo veliko restavracij v bližini še zaprtih in najbližja plaža polna smeti. Kljub temu, da je bila nastanitev na Booking.com dobro ocenjena (8,5/10), naju je popolnoma razočarala. Zakaj, naj povedo slike.

Odločena, da tu ne bova prespala niti ene noči več, čeprav naj bi jih pet, sva se naslednje jutro preselila v Lanta Baan Nok Resort, kjer sva za 400 THB (10,60 €) na noč dobila prijeten, obnovljen in čist bungalov. Osebje je bilo zelo prijazno, za prijetno vzdušje pa je poskrbel govoreči ptič, po katerem se resort najverjetneje imenuje, saj se po tajsko ptiču reče nok.

Tu sicer nisva imela vključenega zajtrka, kakor v prejšnji nastanitvi, a nič zato, saj sva tam za 640 THB (16,90 €) na noč dobila le zatohlo in umazano sobo in za zajtrk umešana jajca na prav tako umazanem krožniku.

Poišči nastanitev


Booking.com

Kje jesti?

Restavracij z različno ponudbo hrane je na Lanti veliko. V restavracijah sva si vsak dan privoščila vsaj zajtrk in večerjo, kakšen dan tudi kosilo. Za zajtrk sva za dve osebi plačala od 230 do 270 THB (6 – 7 €), za večerjo pa od 280 do 470 THB (7,40 – 12,40 €). Približno 8 € na osebo na dan sva povprečno plačala za od dva do tri obroke.

Za vegetarijance

Največje presenečenje sva doživela v restavraciji Pinto v kraju Lanta Old Town. Ko sva vprašala, če lahko jedi, ki vsebujejo meso, pripravijo s tofujem, so nama na mizo prinesli poseben jedilni list z veliko izbiro vegetarijanskih jedi. Hrana je zelo okusna in poceni, saj sva za kosilo (predjed, glavna jed, sladica, ustekleničena voda) za dve osebi plačala 350 THB (9,25 €).

Happy Veggie je restavracija, v kateri strežejo odlične sadne smoothieje in vegetarijanske/veganske jedi, a za nekoliko višjo ceno. Tu sva bila 3. novembra, na začetku nove turistične sezone, prva gosta, saj sva tja prišla že pred odprtjem. Restavracija naj bi se odprla ob 10. uri, midva sva tja prišla okrog poldneva, a so šele zaključevali z menjavo strehe nad teraso in sva na smoothie morala počakati do 13. ure. V naslednjih dneh sva se tu ustavila še na večerji.

Najem skuterja

Na Lanti javnega prevoza ni. Taksiji so redki, domačini, ki bi radi zaslužili, pa vam bodo s svojim tuk tukom z veseljem ustavili in vas peljali. Najboljši in poceni način za raziskovanje otoka je najem skuterja. Cena najema stane od 150 do 200 THB na dan, midva sva plačala 150 THB (4 €). Bencin je poceni in ob cesti je polno bencinskih črpalk ali stojnic, na katerih ga lahko kupite kar v steklenici, vendar ga boste za 40 THB, kolikor stane steklenica bencina, na bencinski črpalki dobili več. V dveh dneh sva prevozila približno 120 km in porabila bencina za 136 THB (3,60 €).

POMEMBNO: Ne pozabite, da na Tajskem vozijo po levi strani ceste. Pri sebi imejte vozniško dovoljenje in obvezno uporabljajte čelado.

Foto galerija