Kdaj potovati?

Bangkok ima monsunsko podnebje in je vlažno in vroče skozi celo leto, zato tja lahko potujete kadarkoli. Glavna turistična sezona traja od novembra do marca, ko je najmanj padavin in temperature so malenkost nižje (21 – 31 °C) in bolj primerne za raziskovanje mesta. Marec, april in maj so najbolj vroči (25 – 35 °C) in še dokaj suhi meseci, nato do oktobra sledi obdobje z več padavinami. Najboljši čas za potovanje v Bangkok je torej od novembra do marca, vendar so cene nastanitev takrat višje.

Več informacij o vremenu: http://www.holiday-weather.com/bangkok/averages/

Kje bivati?

Najbolj znana turistična ulica v Bangkoku je Khao San v starem delu mesta, ki je podnevi mirna, vsak večer pa zaživi in je polna uličnega dogajanja, barov, masažnih salonov, restavracij in uličnih prodajalcev. Ne morete narediti koraka, da vam ne bi nečesa ponujali. Priporočam, da si nastanitev poiščete v bližini Khao San ali na vzporedni ulici Rambuttri, ki je tudi dobro izhodišče za ogled znamenitosti v bližini. Midva sva pred povratkom domov zadnjo noč v Bangkoku želela prespati še v Silomu, modernejšem poslovnem delu mesta, a nama je bilo žal, saj mestni utrip tam ni tako pristen, polno je nakupovalnih centrov in stolpnic, priseljencev z Zahoda in tudi cene so bolj zahodnjaške.

Poišči nastanitev


Booking.com

Prihod v mesto

“Hello, my friend! Where you from? Where you goin’? Tuk tuk?”

Kulturni šok

Če potuješ v Bangkok, veš, kaj lahko pričakuješ in se na to pripraviš. Prometni kaos, kuhanje na ulicah, neprijeten vonj, vročina, vsiljivost uličnih prodajalcev in taksistov … Za vse to sem vedel, zato me stanje ni presenetilo in kulturnega šoka pri meni ni bilo. Sem ga pa doživel na Siciliji, saj bi ponekod stanje lahko primerjal z Bangkokom, toda Sicilija je v sosednji državi Italiji, del Evropske unije, v »civiliziranem« zahodnem svetu.

Menjava in dvig denarja

Wat Phra Kaew Wat Pho Wat Arun Temple of the Reclining Buddha Temple of the Emerald Buddha Temple of Dawn Tajska Rambuttri potovanje nasveti načrt potovanja Krung Thep Khao San Road Grand Palace Chinatown budizem budistični templji Bangkok Na Tajskem ne gre brez gotovine, zato jo boste morali imeti vedno dovolj pri sebi. Ponekod sprejemajo plačilne kartice, vendar obstaja verjetnost, da vam bodo dodatno zaračunali še provizijo (do 3 %). Bankomati in menjalnice so sicer na vsakem koraku, a bodite pozorni na menjalni tečaj. Dobro je, da veste, koliko je vreden tajski baht, da boste lažje izbrali najugodnejšo menjalnico. Nikakor večjih količin denarja ne menjajte takoj na letališču, saj boste tam dobili najmanj. Zamenjajte največ 10 ali 20 €, da boste imeli za pot od letališča do mesta. Dvigi na bankomatih tudi niso vedno najugodnejša možnost, saj vam poleg provizije, ki jo plačate svoji banki za dvig tuje valute, bankomat zaračuna še provizijo v višini 150 – 220 THB (4 – 6 €). Če že morate dvigniti denar na bankomatu, to storite čim manjkrat in dvignite več denarja naenkrat, vendar preverite na bankomatu, kolikšen je najvišji dovoljeni znesek (10.000 – 20.000 THB / 260 – 520 €). Na podlagi spodnjega izračuna priporočam, da čim več evrov v gotovini nesete s seboj in jih tam sproti po potrebi zamenjate.

Kaj se bolj splača? Dvig na bankomatu, plačilo s kartico ali menjava denarja v menjalnici?

Več v tem prispevku.

Javni prevoz

V Bangkoku sva uporabljala izključno javni prevoz (avtobus in vlak), saj sva se izogibala taksijem in tuk tukom, zato izkušenj z njimi nimava in bom pisal le o javnem prevozu.

Pot z letališča Suvarnabhumi (BKK) v center mesta (Khao San)

Če pri potovanju na Tajsko pristanete v Bangkoku, se boste na poti z letališča prvič srečali s tajskim javnim prevozom in prometnim kaosom. Najprej se z letališča odpeljite z modernim in klimatiziranim vlakom in izstopite na postaji Phaya Thai. Do sem še ne boste imeli občutka, da ste prispeli v Bangkok. Ko boste iz pretirano klimatiziranega vlaka izstopili na cesto, vas bo najprej zajela vročina, nato vas bo napadla tolpa voznikov taksijev in tuk tukov. Ne verjemite jim ničesar, niti ne pogovarjajte se z njimi, da vas ne prepričajo v kaj, česar nočete. Delajte se, da veste, kam greste, čeprav ne veste. Če potujete na Khao San, morate z vlaka na postaji Phaya Thai prestopiti na avtobus št. 59, ki ustavlja v bližini. Na Google Maps je to videti zelo enostavno. Vendar avtobusne postaje, ki je označena na zemljevidu, ni, niti avtobusa št. 59 ni videti nikjer. Odpravite se peš po cesti, za katero veste, da po njej v smeri proti Khao San pelje avtobus št. 59. Želite pobegniti stran od vsiljivih taksistov, ampak vozijo za vami, trobijo, vpijejo: »Tuk tuk!« in vam ustavljajo. Kmalu nekje bi morala biti avtobusna postaja. Po enem kilometru hoje s 60-litrskim nahrbtnikom na hrbtu pri 30 °C jo boste končno našli. Videti je, kot da je tolpa taksistov v radiju enega kilometra okrog postaje Phaya Thai pobrala vse table, ki označujejo avtobusno postajo, samo zato, da bi se zbegani in onemogli turisti ujeli v njihovo past.

Za vozovnico za vlak sva plačala 45 THB (1,20 €) na osebo. Avtobus št. 59 je prišel, cena vožnje bi morala biti 7,5 THB (0,20 €) na osebo, vendar nama je prijazna sprevodnica ni zaračunala. Torej pot z letališča do Khao San-a skupaj stane 1,40 € na osebo.

Avtobusi

Po Bangkoku vozi več vrst avtobusov – najslabši in najcenejši so rdeče barve, potem so še rumeni in modri, ki so celo klimatizirani. Po mestu sva se večinoma vozila z rdečimi – brez klime in brez oken. Cena vožnje s takim avtobusom stane 7,5 THB (0,20 €) na osebo in za ta denar dobite prav posebno doživetje. Vozovnico kupite pri sprevodniku na avtobusu. Vprašal vas bo, kje boste izstopili, zato je najbolje, da mu pokažete kar na zemljevidu, vendar morajo biti imena ulic in postaj napisana v tajščini, da bo razumel.

Pot iz centra mesta (Khao San) na letališče Don Mueang (DMK)

S postaje v bližini Khao San vozi na letališče Don Mueang (DMK) in v obratni smeri nova avtobusna linija A4, ki je še ni v Google Maps. Vožnja v klimatiziranem avtobusu je trajala 30 minut, cena vozovnice je bila 50 THB (1,30 €). Ne zanašajte se na vozni red in se na letališče odpravite dovolj zgodaj. Kljub temu, da avtobus A4 večji del poti prevozi po avtocesti, v Bangkoku nikoli ne moreš vedeti, koliko časa bo vožnja zares trajala.

POMEMBNO: Letališča in letala so močno klimatizirana, zato imejte pri sebi topla oblačila.

Wat Phra Kaew Wat Pho Wat Arun Temple of the Reclining Buddha Temple of the Emerald Buddha Temple of Dawn Tajska Rambuttri potovanje nasveti načrt potovanja Krung Thep Khao San Road Grand Palace Chinatown budizem budistični templji Bangkok
Avtobus A2

Kaj si ogledati?

Grand Palace in Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaew)

Najbolj znani in verjetno tudi najbolj obiskani turistični znamenitosti v Bangkoku sta Grand Palace in Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaew), ki je najbolj sveti kraj na Tajskem, zato tam veljajo stroga pravila oblačenja.

POMEMBNO: Obiskovalci morajo biti ustrezno oblečeni, preden jim je dovoljen vstop v tempelj. Moški morajo nositi dolge hlače in majice z rokavi in ne smejo imeti golih stopal. Enako velja za ženske, ki ne smejo imeti prozornih oblačil in golih ramen.

Vstopnina: 500 THB (~13 €)

Več informacij: https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Phra_Kaew

Wat Phra Kaew Wat Pho Wat Arun Temple of the Reclining Buddha Temple of the Emerald Buddha Temple of Dawn Tajska Rambuttri potovanje nasveti načrt potovanja Krung Thep Khao San Road Grand Palace Chinatown budizem budistični templji Bangkok
Wat Phra Kaew

Temple of Dawn (Wat Arun)

Vstopnina: 50 THB (~1,30 €)

Več informacij: https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Arun

Temple of the Reclining Buddha (Wat Pho)

Vstopnina: 100 THB (~2,60 €)

Več informacij: https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Pho

Chinatown

Zanimiva četrt, kjer se življenje večinoma odvija na ulici. Polna uličnih prodajalcev in tržnic.

Ste vedeli?

Mesto Bangkok pod tem imenom poznamo večinoma tujci. Tajci redko svojemu glavnemu mestu rečejo Bangkok, nekateri v bolj oddaljenih pokrajinah morda niti niso slišali za to ime. Poznajo ga po imenu Krung Thep, ki v tajščini pomeni Mesto angelov. Bangkok, ki v prevodu pomeni Vas divjih sliv, je bilo prvotno glavno mesto na zahodni strani reke Chao Phraya, ki teče skozi današnji Bangkok. Leta 1782 se je takratni kralj preselil na bolj varno območje na vzhodni strani reke in ustanovil novo glavno mesto Krung Thep, a se tujci še vedno nismo navadili na novo ime. Krung Thep je skrajšana različica polnega imena, ki velja za najdaljše ime kraja na svetu in je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov:

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit