Demokratična socialistična republika Šrilanka je otoška država v Indijskem oceanu, ki se je do leta 1972 imenovala Cejlon. Ima 20,8 milijona prebivalcev, od katerih je tri četrtine Singalcev. Uradna jezika sta singalščina in tamilščina, a večina Šrilančanov dobro govori tudi angleško, saj njihova ustava angleščino opredeljuje kot povezovalni jezik. Po veroizpovedi so večinoma budisti, nekaj je tudi hindujcev, islamistov in kristjanov.

Kdaj potovati?

Šrilanka ima dve monsunski obdobji – severovzhodni (maha) monsun, ki prinese padavine z Bengalskega zaliva in traja od oktobra do februarja, in jugozahodni (yala) monsun, ki prinese padavine z Indijskega oceana in traja od maja do avgusta. Šrilanko lahko obiščete kadarkoli, saj je zaradi dveh različnih monsunov vsaj na enem delu otoka pogosto lepo vreme. Ker otok leži blizu ekvatorja, je temperatura zraka celo leto večinoma enaka – v obalnih in nižinskih območjih od 26 °C do 30 °C, v višje ležečih krajih, kot je Kandy (500 m n.m.), od 18 °C do 22 °C in v hribih, kjer leži mesto Nuwara Eliya (1.868 m n.m.), od 14 °C do 17 °C, ponoči pa tam lahko pade temperatura celo do ledišča. Vlažnost zraka je po celem otoku visoka, od 60 do 80 %, na jugozahodni obali tudi do 90 %.

Midva sva po Šrilanki potovala septembra, kjer je bilo zaradi obdobja med obema monsunoma vreme povsod večinoma sončno. Domačini na južnem delu otoka so povedali, da glavna turistična sezona traja od novembra do marca. V obdobju najinega potovanja ni bilo nikjer videti veliko turistov. Na avtobusih, plažah in v restavracijah sva vsak dan srečevala iste ljudi. Restavracij je v turističnih krajih veliko, a so bile večinoma prazne, sploh tiste, ki so manj priljubljene med turisti. Prav tako je bilo po ugodnih cenah na voljo veliko nastanitev. Ob južni obali, kjer so najlepše plaže (Tangalle Beach, Mirissa Beach, Unawatuna), je bil ocean precej razburkan, zato je bilo kopanje možno le na nekaterih manjših delih obale. V tem času je za plavanje v oceanu bolj primerna vzhodna obala (Uppuveli Beach, Nilaveli Beach, Arugam Bay Beach).

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

Vizum

Za vstop v državo je zahtevana elektronska odobritev potovanja (ETA – Electronic Travel Authorization), ki stane 35 $ in jo pridobite tukaj: www.eta.gov.lk (uradna spletna stran). Izogibajte se drugim spletnim stranem, ki omogočajo pridobitev ETA, saj vam jo bodo najverjetneje zaračunali več. Z vizumom za namen turističnega potovanja ste lahko v državi do 30 dni z možnostjo podaljšanja.

Plačevanje in dvig gotovine

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus Za plačevanje se na Šrilanki veliko uporablja gotovina – šrilanška rupija (LKR), saj le redke restavracije, nastanitve in trgovine omogočajo plačila s plačilnimi karticami. Tudi če imajo na vratih veliko nalepko, da sprejemajo kartice, vam bodo velikokrat odgovorili: “Only cash”, ko jo boste povlekli iz denarnice. Če je plačilo s kartico mogoče, dodatne provizije ne zaračunajo, lahko pa jo za plačilo na POS terminalu v tuji valuti zaračuna vaša banka. Menjalnic je malo, zato je gotovino najbolje dvigniti kar na bankomatih banke Bank of Ceylon (BOC), saj preverjeno ne zaračunava dodatne provizije in jih je po celi državi dovolj. Provizijo po veljavnem ceniku plačate le banki, ki je izdala vašo plačilno kartico. Pred potovanjem pri svoji banki preverite, koliko ta znaša, in ali veljajo kakšne omejitve za dvigovanje gotovine na bankomatih v tujini. Bankomat BOC boste našli že na letališču in ne boste ga mogli zgrešiti, saj bo pred njim najdaljša vrsta.

Najboljši menjalni tečaj boste dobili, če boste plačevali ali dvigovali gotovino z debetnimi / predplačniškimi karticami Mastercard ali Visa. POMEMBNO: Izogibajte se uporabi kreditnih kartic Mastercard in Visa, saj imajo običajno visoke provizije za dvige na bankomatih. Kadar vas bankomat vpraša, ali želite dvigniti s konverzijo ali brez, vedno izberite brez konverzije.

Mobilni internet

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus Čeprav je hiter brezžični internet na voljo v večini nastanitev in tudi v restavracijah, se splača kupiti SIM kartico lokalnega mobilnega operaterja z vključenim mobilnim internetom. Najboljšo pokritost z LTE omrežjem ima operater MobitelSri Lanka Telecom. Midva sva za 1.999 rupij (~10 €) na letališču v Kolombu kupila njihovo SIM kartico z vključenimi 40 gigabajti mobilnih podatkov, od katerih je polovico mogoče porabiti le med polnočjo in deveto uro zjutraj. Aktualne pakete za turiste poiščite na njihovi spletni strani: www.mobitel.lk ali vprašajte prodajalca.

Nastanitve

Ker sva imela časa dovolj in nisva imela izdelanega natančnega načrta potovanja, sva nastanitve rezervirala sproti na Booking.com. Izbirala sva cenejše nastanitve, večinoma dvoposteljne sobe z lastno kopalnico in vključenim zajtrkom. Ker sva potovala izven glavne turistične sezone, so bile cene nastanitev nižje in sva za njih plačevala povprečno 8,60 € na nočitev. Večina teh nastanitev je bila zasebnih, torej pri ljudeh doma ali v manjših družinskih nastanitvenih objektih. Veliko jih je v ceno že imelo vključen zajtrk, na željo pa so ga bili za nekaj dodatnih evrov (2–3 € na osebo) pripravljeni postreči povsod. Ker jim vsaka rupija veliko pomeni, skuhajo tudi večerjo ali goste spustijo kar v kuhinjo in jim hkrati nudijo kuharski tečaj.

Izven turistične sezone se Šrilančani zelo trudijo pridobiti goste in naredijo vse, da bi dobili dobre ocene in tako bili konkurenčni drugim, zato se jih veliko svojim gostom posveti v celoti. V mestu Kandy sva bila nastanjena pri družini, ki se je z nama ukvarjala ves čas. Vsak dan so naju pospremili na avtobus in nama celo kupili vozovnico, ki je bila sicer poceni (0,13 €) in bi si jo sama bistveno lažje kupila. Na isti vožnji nama jo je na avtobusu kupil še nek gospod, ki je opazil, da sva turista in morda še brez prenočišča, da bi s tem pridobil najino naklonjenost in nama ponudil svojo nastanitev. Iz neke druge nastanitve pa so brezplačno prišli po naju s tuk tukom.

Z dovoljenjem družine iz Kandyja objavljam njihovo telefonsko številko, na kateri so dosegljivi preko aplikacije WhatsApp in se z njimi lahko neposredno dogovorite za nastanitev: +94 77 784 1752.

Šrilančani naredijo vse za dobre ocene, a so verjetno prav zaradi takih gest ocene na Booking.com včasih zavajajoče, zato je vedno dobro prebrati tudi komentarje. Objavljenim storitvam in opremljenosti sob tudi ni verjeti. Zelo radi “pozabijo” celo na osnovne stvari, kot so milo, toaletni papir in brisače, in jih je treba posebej zahtevati. Nekatere nastanitve so imele zelo visoke ocene, ko pa sva prišla tja, sva se samo obrnila ali naslednji dan odšla. Prav zaradi tega sva nekajkrat rezervirala samo za eno noč, tudi če sva nameravala ostati dlje, in sva potem podaljšala, če nama je nastanitev odgovarjala. V mestu Ella sva ostala tri noči in bivala v treh različnih nastanitvah. Šele zadnja nama je bila res všeč, da bi lahko tam ostala dlje. Skoraj povsod imajo čez postelje mreže proti komarjem, ki so več ali manj učinkovite. Sveža posteljnina ni povsod samoumevna, čiste kopalnice tudi ne, nekatere sobe imajo vonj po vlagi, klimatskih naprav razen ventilatorjev večinoma ni. Res je, da sva izbirala cenejše nastanitve, a ne najcenejše in vse so imele odlične ocene.

Restavracije

Tako kot nastanitve, imajo Šrilančani doma tudi restavracije. In teh ni malo, zato prav tako veliko truda vložijo v zadovoljstvo svojih strank, samo zato, da bi dobili dobre ocene. Ob prihodu ali odhodu se rokujejo z gosti, veliko komunicirajo z njimi, si o njih veliko zapomnijo in občasno na koncu celo počastijo z brezplačno sladico, seveda pa ob tem ne pozabijo omeniti Tripadvisorja, če »It’s good«. Večkrat pridejo k mizi in povprašajo o hrani: »It’s good?«. In če se čez hrano malenkost pritožiš, bo ta in vsaj še ena dodatna jed, ki je ne naročiš in je zaradi sitosti niti ne moreš pojesti, brezplačna, da le ne bi napisal slabega mnenja.

Hrana v restavracijah je dobra, poceni in zelo pekoča. Glavna jed stane od 1,5 do 3 €, sladica od 1 do 2 €, svež sadni sok od 1 do 1,5 €. Za večerjo za dve osebi sva plačevala od 4 do 9 €, pri čemer sva si poleg glavne jedi skoraj vedno privoščila še svež sadni sok in vsaj eno sladico. Napitnine ne pričakujejo, ponekod pa zaračunajo dodatnih 10 % za postrežbo, kar piše že na jedilnih listih.

Alkoholne pijače strežejo samo v tistih restavracijah, ki imajo za to licenco. V večini restavracij je možno dobiti vsaj lokalno pivo Lion, čeprav ga na ceniku pijač običajno ni, zato morate po njem povprašati osebje. Cena piva v restavraciji je od 1,5 do 2 €, v trgovini dober evro.

Ulične hrane, kakršno poznamo s Tajske, kjer je na vsakem koraku, na Šrilanki skoraj ni. Je nekaj manjših kioskov z lokalno hrano in nekaj prodajalcev zelo pekočih pekovskih izdelkov, ki se naokrog vozijo s tuk tuki. Na daleč jih boste prepoznali po monofonični melodiji, Beethovnovi Für Elise.

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus
Kottu Rotti

Trgovine

Trgovine so dokaj dobro založene, vendar je v njih težko dobiti sestavine ali že pripravljeno hrano za zajtrk ali malico, ki bi bila cenejša od tiste v restavraciji. Zahodnjaški prehranski izdelki, kot so oreo piškoti, nutella, testenine ali sadni sokovi iz sadja, ki ne raste tam, so dragi, lahko pa za 0,50 € kupite zobne paste pri nas priznanih blagovnih znamk, ki bi v Evropi stale nekaj evrov. Razni slani in pikantni prigrizki, ki jih pri nas ne poznamo, so poceni. Pitno vodo se lahko kupi skoraj na vsakem koraku, cena za 1,5-litrsko plastenko je od 0,35 € do 0,50 €, za 5-litrsko pa od 0,90 € do 1,10 €. V nekaterih trgovinah na policah ni cen, našli jih boste natisnjene na embalaži izdelka poleg roka uporabnosti. Odprte embalaže s hrano ne puščajte v sobi, saj se bo kolonija mravelj hitro naselila. V trgovinah prodajajo isti izdelek v vsaj treh različnih velikostih pakiranja in je bolje kupiti manjšo, ki jo lahko pojeste isti dan.

Javni prevoz

Potovanje z javnim prevozom po Šrilanki je doživetje, podvig in tveganje. Ker veliko prebivalstva nima v lasti svojih avtomobilov, javni prevoz pa je poceni, vsaj nam, Zahodnjakom, so avtobusi in vlaki vedno polni. Če boste vstopili na začetni postaji, boste morda imeli srečo, da boste dobili prost sedež, sicer vas čaka nekajurno stanje v (pre)polnem in vročem avtobusu ali vlaku. Vožnja po cestah, ki jo spremlja pogosto hupanje, je glede na stanje cest in gostoto prometa (pre)hitra, polna prehitevanja in drugih nevarnih manevrov. Promet naj bi potekal po levem pasu ceste, a včasih se zdi, da ni nobenega pravila – vozi se po napačni strani ceste, enosmerna cesta postane dvosmerna ali pa iz dveh pasov nastanejo kar štirje. A kljub vsemu hitenju nekaj deset kilometrov dolga pot traja zelo dolgo, v takih razmerah pa se zdi celo večnost.

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

Avtobus

Avtobusi vozijo vsepovsod, so pogosti in poceni. Za 150-kilometrsko pot iz mesta Ella do mesta Tangalle, ki je trajala 4 ure in 20 minut, sva plačala 240 rupij (~1,30 €) na osebo, vožnje na krajših razdaljah po mestu pa stanejo 15–40 rupij (0,08–0,20 €). Vozovnice se kupijo pri sprevodniku na avtobusu, a povejte mu ali kar pokažite na zemljevidu, kje želite izstopiti, da vam ne bo zaračunal vožnje do končne postaje, ki je lahko oddaljena vsaj 100 km. Niso vsi sprevodniki pošteni, še posebej na avtobusih v zasebni lasti, in vam lahko kot tujcu zaračunajo dvojno ceno, tako kot so jo nama pri vožnji med mestoma Tangalle in Mirissa. Namesto 100 rupij sva za vozovnico plačala 200 rupij (~1,10 €), kar je kljub 100-odstotni podražitvi še vedno poceni za 50-kilometrsko pot. Če mu boste ugovarjali, ne boste dosegli nič. Razumljivo, za avtobus pač ne moreš napisati mnenja na Tripadvisor, in jim je vseeno. Rdeči avtobusi, ki so videti najstarejši, so običajno v državni lasti in zelo verjetno vam bodo vožnjo zaračunali pravično in celo dobili boste natisnjeno vozovnico.

Najpogostejši so avtobusi indijskih proizvajalcev Tata ali Lanka Ashok Leyland, ki so zastareli, dotrajani, seveda brez klimatske naprave in izdelani brez kakršnekoli misli na okolje, saj za njimi vedno ostane črn dim. Med vožnjo so vedno odprta vsa okna in vrata, nameščene pa imajo tudi velike zvočnike, iz katerih ves čas glasno igra lokalna glasba, ki jo v ozadju spremlja še hupanje in ropot motorja.

Pri iskanju avtobusnih povezav med kraji si pomagajte s spletno stranjo: Routemaster ali za pravi avtobus na postaji vprašajte domačine ali sprevodnike, ki večinoma govorijo angleško.

Ko se stemni, kar je zaradi lege otoka blizu ekvatorja skozi celo leto kmalu po 18. uri, avtobusi ne vozijo več, le izjemoma v večjih mestih vozi še kakšen. Kamorkoli se boste odpravili z avtobusom, preverite, kdaj gre zadnji nazaj, in se pravočasno, še pred temo, vrnite. Ko ni avtobusa, vam preostane le še tuk tuk. Pešačenja na daljše razdalje ne priporočava, saj pločnikov ni, javna razsvetljava je zelo slaba, ob cestah pa so ponekod odprti jaški, ki v temi seveda niso dobro vidni. Z drugimi besedami: pozorni morate biti na vsak korak in mimo drveča vozila.

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

Vlak

Potovanje z vlaki je za razliko od avtobusov bolj umirjeno, a nič bolj udobno. Prav nobene razlike razen v ceni ni, če se peljete v tretjem ali drugem razredu. Če ne kupite vozovnice za drugi razred, ki je vsaj enkrat dražja in vam zagotavlja rezerviran sedež, boste verjetno prav tako kot v tretjem razredu stoje obtičali med številnimi drugimi potniki, potem pa se bodo celo pot med vami prerivali še prodajalci hrane in krame. Prvi razred je večinoma veliko vnaprej razprodan.

Tako kot avtobusi, so tudi vlaki zastareli, počasni, brez klimatske naprave in vedno prepolni. Najnovejši vlaki so bili izdelani leta 2012 na Kitajskem in istega leta so tudi prvič zapeljali po šrilanških tirih. To so znani modri vlaki, ki vozijo med Kolombom, Kandyjem in Ello. A že po nekaj letih je notranjost vlakov zaradi množice potnikov, ki jo vsakodnevno prepeljejo, povsem dotrajana.

Vozovnice za vožnjo z vlakom stanejo približno pol centa na kilometer, kar pomeni, da 119-kilometrska pot med Kolombom in Kandyjem stane slabih 0,60 €. Vlaki ne dosegajo visokih hitrosti, saj so ponekod omejitve le 10 km/h, zato za to pot potrebujejo 3 ure in 30 minut, so pa proge speljane skozi čudovito pokrajino, ki jo lahko občudujete skozi okno vlaka, če imate srečo, da dobite prost sedež. Ena izmed znamenitih železniških prog s čudovitimi razgledi poteka med mestoma Kandy in Ella.

Za iskanje vlakov in vozne rede si namestite uporabno aplikacijo za pametne telefone Trains – Sri Lanka. Vozovnice se kupijo na postaji, skrbno jih shranite do konca vožnje, saj jo morate pred izhodom iz postaje izročiti kontrolorju. Kazen za vožnjo brez vozovnice znaša 3.000 rupij (~16 €).

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

Tuk tuk

Glede na to, da je Šrilanka v Aziji, ni treba posebej omenjati voznikov tuk tukov, ki jih vsi, ki smo vsaj enkrat potovali po tem delu sveta, dobro poznamo: »Hello, my friend! Where you going? Tuk tuk? I give you best price.« So na vsakem koraku, stopiš na cesto in že te nekdo vabi v svoj tuk tuk. Vožnji z njimi se načeloma izogibava, ker niso poceni, ker raje najameva skuter, se peljeva z avtobusom ali greva peš. Sva se pa prvič peljala s tuk tukom prav na Šrilanki, saj je lastnik nastanitve, v kateri sva bivala, vztrajal, da naju brezplačno pride iskat v center mesta. In vožnja po ovinkasti cesti v temi skozi džunglo je bila seveda divja.

Če se vožnji s tuk tukom ne morete izogniti, priporočava, da si prevoz rezervirate v aplikaciji za pametne telefone PickMe, ki deluje podobno kot Uber v ZDA, Grab na Tajskem in v Maleziji ali Go-Jek v Indoneziji. Aplikacija je uporabna le v krajih, kjer so vozniki, ki preko nje ponujajo prevoze, na voljo. Prednost je v tem, da na zemljevidu vnaprej določite destinacijo, takoj izveste okvirno ceno prevoza in po končani vožnji tudi plačate preko aplikacije s plačilno kartico (možno je tudi plačilo z gotovino pri vozniku). Tako se vam z naključnimi vozniki tuk tukov ob cesti ne bo treba dogovarjati za ceno prevoza in ne boste ga preplačali. Običajna cena je 40–50 rupij (0,20–0,25 €) na kilometer, vendar tujcem želijo zaračunati vsaj dvojno.

Midva sva aplikacijo PickMe uporabila enkrat, in sicer v Negombu, da sva se peljala na večerjo v 6 kilometrov oddaljeno restavracijo, kjer imajo poceni in za najin okus najboljši kottu. Za prevoz do tja sva plačala le 126 rupij (0,65 €), saj sva uporabila še kodo za popust v vrednosti 100 rupij (0,50 €). PickMe namreč ob petkih in sobotah med 19. in 7. uro ponuja prevoze po promocijskih cenah. Kodo poiščite na njihovi Facebook strani. Voznik dobi prevoz plačan v celoti.

vlak ugodno tuk tuk Šrilanka Sri Lanka SIM kartica priporočila potovanje poceni nasveti nastanitve mobilni internet javni prevoz informacije Azija avtobus

Zanimivost

Zanimiva lastnost, ki jo boste zagotovo hitro opazili pri ljudeh na Šrilanki, je njihovo zmajevanje ali odkimavanje z glavo. To sva prvič doživela ob plačilu nastanitve. Ko je lastnik preštel denar, je zmajal z glavo in mislila sva, da ni bil zadovoljen s plačilom, čeprav sva plačala točno toliko, kolikor je znašal račun. Je morda pričakoval napitnino? Naslednjič se je podobno zgodilo v restavraciji, ko je natakar sprejel naročilo. Sva naročila premalo? Mu ni všeč najin izbor jedi? Ko sva v neki drugi nastanitvi lastniku rekla, da greva na plažo, je tudi ta z nasmeškom na obrazu zmajal z glavo. Je narobe, če greva na plažo? Ko je bilo tega zmajevanja in odkimavanje vedno več, naju je zanimalo, ali vse počneva narobe ali pa ima na Šrilanki ta kretnja drugačen pomen, in Google nama je dal odgovor. Pri nas z njo izražamo nestrinjanje in tudi SSKJ pravi, da “zmajevati z glavo” pomeni: “s počasnejšimi, daljšimi gibi glave na levo in desno izražati osuplost, presenečenje, ogorčenje”. Šrilančani pa s tem ne izražajo le tega, temveč v večini primerov strinjanje ali pa se le pozdravljajo. Njihovo zmajevanje z glavo v obliki narobe obrnjenih osmic ima več pomenov, odvisno od intenzivnosti. Pomeni lahko “živijo”, “da”, “razumem”, “mogoče” in v le redkih primerih “ne”. Za prikaz si oglejte video.