Po nepozabni vožnji čez prelaz Trollstigen sva se v kraju Valldal vkrcala na trajekt in prečkala fjord. Iz kraja Eidsdal sva vožnjo nadaljevala proti znameniti Orlovi cesti (Ørnevegen), ki se z 11 serpentinami strmo vzpenja nad fjordom Geiranger (Geirangerfjorden).

Iz smeri Eidsdala se cesta počasi vzpne na najvišje, 620 metrov nad morjem, ležečo točko (Korsmyra) tega cestnega odseka. Tam je urejeno parkirišče in počivališče, od koder se že vidi fjord Geiranger in zasidrane križarke, iz katerih se nenehno kadi dim, s katerim onesnažujejo to čudovito naravo.

Skandinavija road trip prelaz Ørnevegen Ørnesvingen Orlova cesta Norveška ledenik gorska cesta Geirangerfjord Geiranger fjord Eagle Road
Pogled na fjord Geiranger s Korsmyre

Cesta nato pripelje do razgledne ploščadi Ørnesvingen na vrhu Orlove ceste, s katere je čudovit razgled na fjord Geiranger, skoraj navpične stene gora in slap Sedem sester (De Sju Søstre).

Na tisoče turistov s križark obišče priljubljeni fjord Geiranger, zato pričakujte gnečo in zastoje na cesti v okolici razgledne ploščadi Ørnesvingen. Na vrh Orlove ceste jih pripeljejo številni avtobusi, ki se zaradi strmega in ozkega terena komaj srečajo, nato pridejo še drugi turisti z avtomobili in avtodomi in kaos je neizogiben.

Skandinavija road trip prelaz Ørnevegen Ørnesvingen Orlova cesta Norveška ledenik gorska cesta Geirangerfjord Geiranger fjord Eagle Road

Ko sva odhajala, se je v hribih začenjala nevihta in ko sva se peljala navzdol po strmi in ovinkasti Orlovi cesti, je močno deževalo in pihalo.

Pot sva proti kraju Bismo nadaljevala po cesti 63, ki se iz Geirangerja začne ponovno strmo vzpenjati, in kmalu sva bila spet dobrih 1.000 metrov nad morjem. Gre za še en gorski prelaz skozi pokrajino, pokrito z ledeniki in ledeniškimi jezeri. Če boste obiskali Geiranger, boste zagotovo prišli ali odšli po tej cesti, saj druge ni, razen če boste po fjordu pripluli s križarko ali trajektom.

Nehalo je deževati in kljub temu, da je bilo še vedno oblačno, je pokrajina, skozi katero naju je vodila cesta, jemala dih.

V enem dnevu sva se na 150-kilometrski poti peljala čez tri slikovite gorske prelaze. Dan sva začela v bližini mesta Åndalsnes in se peljala po gorski cesti Trolova lestev (Trollstigen), s trajektom prečkala fjord in nato pot nadaljevala po Orlovi cesti (Ørnevegen) v fjord Geiranger in se na koncu spet povzpela čez še en gorski prelaz v kraj Bismo, kjer sva prespala v kampu. Navdušena nad lepoto narave, ki sva jo videla ta dan, se nisva niti zavedala, kaj naju še čaka na poti v naslednjih dneh – narodni park Jotunheimen (Jotunheimen Nasjonalpark).