Atlantska cesta ali norveško Atlanterhavsveien (angleško Atlantic Ocean Road / Atlantic Road) je dobrih 8 kilometrov dolga cesta, speljana čez arhipelag v Norveškem morju ob robu Atlantskega ocena. Zaradi zahtevne gradnje in vremenskih pogojev, v katerih je bila zgrajena, je bila razglašena za norveški gradbeni podvig stoletja. Šestletna gradnja, ki jo je prizadelo 12 orkanov, je bila dokončana leta 1989. V desetih letih po odprtju je bil strošek izgradnje povrnjen, zato je vožnja po tej cesti od leta 1999 brezplačna.

Skandinavija road trip potovanje Norveško morje Norveška Atlantski ocean Atlantska cesta Atlantic Road Atlantic Ocean Road Atlanterhavsveien
Skandinavija road trip potovanje Norveško morje Norveška Atlantski ocean Atlantska cesta Atlantic Road Atlantic Ocean Road Atlanterhavsveien

Najzanimivejši del ceste je med vasicama Vevang na celini in Kårvåg na otoku Averøya. Na tem odseku je osem mostov, od katerih je najdaljši (260 m) in najatraktivnejši Storseisundbrua.

Cesta je razglašena tudi za eno izmed najnevarnejših cest na svetu, saj je vreme zaradi bližine oceana zelo nepredvidljivo in hitro lahko nastanejo orkanski veter in visoki valovi, ki segajo čez cesto. Zaradi velike količine vode in mraza pa cesta lahko hitro postane spolzka in nevarna za vožnjo, zato jo je priporočljivo obiskati samo v lepem vremenu. Midva sva imela vsaj tu srečo, da je kmalu po najinem prihodu skozi oblake posijalo sonce, če nama je že na Severnem rtu in Lofotih nagajalo vreme.