7 dni na otoku večne pomladi

Obdobje potovanja: 16. januar – 23. januar 2018 (7 dni)
Let: Milano Bergamo (BGY) → Tenerife South (TFS)
Povratni let: Tenerife South (TFS) → Milano Bergamo (BGY)
Letalski prevoznik: Ryanair
Letalo: Boeing 737-800

Stroški

  Celoten strošek za 4 osebe
Strošek na osebo
Letalska karta (povratna) 343,92 € 85,98 €
Prevoz na letališče (povratni)* 1,00 € 0,25 €
Najem avtomobila (7 dni) 90,00 € 22,50 €
Gorivo (~1000 km) 77,90 € 19,48 €
Nastanitve (7 nočitev)** 126,58 € 31,65 €
Vstopnine 143,00 € 35,75 €
Hrana 157,87 € 39,47 €
SKUPAJ 940,27 € 235,07 €

* Ceno povratnega prevoza iz Ljubljane do letališča Milano Bergamo (BGY) sva znižala z GoOpti dobroimetjem v vrednosti 313 €. Cena povratnega prevoza bi brez popusta znašala 78,50 €/osebo.
** Pri rezervaciji sva porabila Airbnb travel credit v vrednosti 65 €. Cena nastanitve bi brez popusta znašala 47,90 €/osebo.
Prihranek: 378 € (94,50 €/osebo)

Nastanitve

Velika in poceni izbira nastanitev je na Airbnb (s klikom na povezavo dobite popust pri prvi rezervaciji). Na severu otoka, v kraju La Victoria de Acentejo, smo najeli odličen apartma s teraso in pogledom na ocean in vulkan Teide. Zanj smo plačali samo 18 € na dan, torej 4,5 € na osebo na dan. Če imate raje bolj turistična naselja in radi zapravljate denar po barih in restavracijah, si poiščite nastanitev po želji na jugu. Na severu so noči nekoliko hladnejše kot na jugu in možnost padavin je večja, saj 3.718 m visok ognjenik poskrbi, da se vlaga, ki jo severni veter prinese z oceana, tam zadrži in lahko nastanejo padavine. Na jugu je lahko več sonca in manj vetra, vendar je tudi turistov več in cene so višje. Priporočam, da se izogibate nastanitvam v glavnem mestu Santa Cruz de Tenerife, saj je tam veliko prometa in tudi samo mesto ni preveč privlačno.Booking.com

vulkan Tenerife Teide Španija Siam Park Santa Cruz de Tenerife Ryanair Puerto de la Cruz potovanje Masca Los Gigantes Loro Park Kanarski otoki Atlantski ocean Anaga
Na severni strani otoka pogosteje nastanejo oblaki.

Najem avtomobila

vulkan Tenerife Teide Španija Siam Park Santa Cruz de Tenerife Ryanair Puerto de la Cruz potovanje Masca Los Gigantes Loro Park Kanarski otoki Atlantski ocean Anaga  Na Kanarskih otokih je avto najeti enostavno. Kreditne kartice za najem ne potrebujete, saj pri nekaterih lokalnih ponudnikih lahko plačate kar z debetno. Midva ga vedno najameva pri lokalnem ponudniku AutoReisen, ker imajo vedno najnižje cene. Avto enostavno brez vnaprejšnjega plačila rezervirate na njihovi spletni strani in rezervacijo lahko tudi brezplačno odpoveste. Ob prevzemu ne bodo zahtevali nobene kreditne kartice, niti depozita. Ker smo bili tokrat štirje, smo rezervirali malo večji avtomobil in dobili limuzino Citroën C-Elysée. V ceno najema 12,85 €/dan so bila vključena vsa zavarovanja brez odbitne franšize in dodatni voznik.

Cene goriva na Kanarskih otokih so nizke. Najnižja cena 95-oktanskega bencina je bila februarja 2016, ko sva prvič obiskala Tenerife, 0,77 €/liter. Januarja 2018 je bila povprečna cena okrog 0,90 €/liter.

Kaj videti in početi?

Tenerife poleg številnih plaž, barov in restavracij ponuja tudi mnoge druge možnosti za aktivno preživljanje časa. V nadaljevanju je opisanih le nekaj glavnih atrakcij, ki jih morate obiskati. Za vsako izmed njih potrebujete en dan.

Ognjenik Teide

Ognjenik Teide (El Teide) je visok 3.718 m in je najvišja gora v Španiji, najvišji vrh v Atlantskem oceanu in tretji najvišji ognjenik na svetu. Nahaja se v nacionalnem parku Parque nacional del Teide, ki je bil leta 2007 uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine in je najbolj obiskan nacionalni park v Španiji. Zadnji izbruh je bil leta 1909. Na vulkan s priobalnih mest na severu, jugu in zahodu otoka vodi več cest in se lahko po eni strani vzpnete nanj in po drugi spustite. Ceste so večinoma široke in lepo vzdrževane, ob njih pa urejene številne razgledne točke, na katerih se splača ustaviti in občudovati panoramo. Z avtomobilom se je mogoče pripeljati na plato, ki leži na nadmorski višini okrog 2.300 m. Tam se začne prostrana vulkanska pokrajina s polji strjene lave in občutek boste imeli, da ste prišli na drug planet. Pod vrh vulkana, na nadmorsko višino 3.550 m, pelje nihalka (Teleférico del Teide). Od tam je do vrha (Pico del Teide) še slabih 200 m vzpona, vendar je za dostop potrebna dovolilnica. Če načrtujete vzpon na vrh, morate dovolilnico, ki je brezplačna, pravočasno pridobiti tukaj. Običajno so vsi termini dva meseca vnaprej zasedeni. Povratna vozovnica za nihalko ni tako poceni in stane 27 €, zadrževanje na vulkanu pa je časovno omejeno na eno uro. V poletnih mesecih se za nakup vozovnic in vožnjo z nihalko lahko dolgo čaka. V času najinega obiska, 31. januarja, ni bilo nobene gneče. Tudi prosto parkirno mesto sva našla tik ob spodnji postaji nihalke.

Parque rural de Anaga, Las Montañas de Anaga

Las Montañas de Anaga je čudovito hribovje na severovzhodu otoka. Vijugasta cesta po strmih pobočjih hribovja, preraščenega z grmičevjem in kaktusi, vas pripelje do plaže s črnim vulkanskim peskom na severni strani (Playa de Benijo) in do plaže z rumenim puščavskim peskom na južni strani (Playa de Las Teresitas). Priporočam krožno pot, tako da jo začnete v mestecu Tegueste in končate v glavnem mestu Santa Cruz de Tenerife ali obratno. Ustavite se na razglednih točkah Mirador De Jardina, Mirador Cruz Del Carmen, Mirador Pico Del Inglés

Masca

Masca je vasica na severozahodu otoka in leži na nadmorski višini 650 m. Po svoji legi, obliki in okolici spominja na perujski Machu Picchu. Po ozki in ovinkasti cesti je dostopna s severa ali juga otoka. Priljubljena je med pohodniki, saj se tam začne pot skozi ozek kanjon, po katerem se lahko spustite do obale Atlantskega oceana. Pot v eno smer traja približno tri ure in jo lahko prehodite tudi samo navzdol, saj se na obali lahko vkrcate na čoln, ki vas odpelje do Los Gigantes. V tem primeru boste do izhodišča potrebovali prevoz s taksijem. Poleti je v Masci verjetno težko parkirati, saj je malo prostora za parkiranje. Midva sva še pozimi težko našla prosto parkirno mesto.

Siam Park

Če ste na otoku Tenerife in želite prebuditi otroka v sebi, morate Siam Park nujno obiskati. Siam Park je vodni park, ki ga Tripadvisor med najboljšimi vodnimi parki na svetu uvršča na prvo mesto. Najbolj znana in priljubljena atrakcija je Tower of Power, vendar sta bili meni bolj všeč Dragon in Volcano. Prijatelji, ki so park obiskali poleti, so pripovedovali o dolgih vrstah in vsaj polurnem čakanju pred vsakim spustom. Pozimi je obiskovalcev manj in nama skoraj nikjer ni bilo treba čakati. Nekajkrat sva nekaj minut čakala le pri atrakcijah, kjer se morajo spustiti najmanj štiri osebe naenkrat, in sva bila na vrhu sama. Večkrat se je tudi zgodilo, da so naju drugi obiskovalci parka prosili za ponoven skupen spust. Cena vstopnice za odrasle je 35 €, vendar se bolj splača kupiti »twin ticket«, ki stane 60 € in vključuje še vstop v Loro Parque.

Spletna stran: www.siampark.net

Loro Parque

Loro Parque je še ena atrakcija na otoku Tenerife, ki jo je treba obvezno obiskati. Po ocenah obiskovalcev na Tripadvisorju je Loro Parque drugi najboljši živalski vrt na svetu. Poleg številnih zanimivih živali, si v parku lahko ogledate tudi predstave s pticami, orkami, delfini in tjulnji. Cena vstopnice za odrasle je 35 €, vendar se bolj splača kupiti »twin ticket«, ki stane 60 € in vključuje še vstop v Siam Park.

Spletna stran: www.loroparque.com