Potovanja z letalom so postala popularna in cenovno vsem dostopna, pogosto pa naletimo še na številne akcije in občasno kak “error fare”. Ugodna cena letalske karte in priložene fotografije rajske plaže naj vas ne vodijo v (pre)hiter nakup, če krajev, kamor želite odpotovati, ne poznate. Za potovanje se veliko ljudi z manj izkušnjami odloči samo zaradi nizkih cen letalskih kart, ki so nato lahko najnižji strošek potovanja, zato se je dobro pred nakupom pozanimati še o preostalih stroških, o smiselnosti potovanja in vremenskih razmerah v terminu, za katerega so poceni letalske karte na voljo.

Če se želite izogniti nepričakovanim visokim stroškom, neprijetnostim in slabi volji, potovanje načrtujte vnaprej in pred nakupom letalske karte preverite naslednje:

  1. najboljše obdobje za potovanje in vreme,
  2. cene nastanitev,
  3. cene javnega prevoza ali najema avtomobila,
  4. cene prevoza na letališče,
  5. varnost potovanja, zdravstvene napotke in pogoje za vstop v državo.

vreme ugodno potovanje poceni nasveti nastanitve najem avtomobila načrt potovanja letalske karte

Obdobje potovanja in vreme

Kakšno vreme lahko pričakujete v obdobju potovanja, je prva stvar, ki jo morate preveriti pred nakupom letalske karte, saj je od vremena zelo odvisno, kako boste lahko čas na destinaciji izkoristili in celotno potovanje tudi doživeli.

Na spletni strani Holiday Weather lahko za vsako destinacijo po mesecih preverite povprečno temperaturo, količino padavin, število deževnih dni … (primer: Phuket – Tajska). Da si ustvarite še boljšo predstavo o vremenu, na spletni strani Time and Date poglejte, kakšno je bilo vreme v terminu vašega načrtovanega potovanja v preteklih letih. Poiščite mesto ali kraj, kamor nameravate potovati, kliknite na gumb “Yesterday/Past Weather” in izberite mesec in leto, ki vas zanima (primer: Phuket – Tajska, marec 2017).

Ne potujte na Kubo v času orkanov, na Tajsko v času monsuna, izognite se gneči in visokim cenam v glavni turistični sezoni. Izvedite, kdaj je najbolj primeren čas za potovanje na želeno destinacijo. Uporabljajte Google in poiščite informacije (primer: vpišite v iskalnik Best time to visit Cuba).

Mimogrede: Potovanje na Kanarske otoke je, kar se tiče vremena, vedno odlična izbira. 😉

Nastanitve

Seznanite se s cenami nastanitev na destinaciji. V nekaterih mestih so cene nastanitev izjemno visoke, zato je dobro prej vedeti, kaj si lahko privoščite. Potovanje v Amsterdam ne bo več tako poceni, če boste za povratno letalsko karto plačali le 30 €, za najcenejšo nastanitev, posteljo v skupni spalnici, pa ravno tako 30 € na osebo na noč.

Oglejte si cene na Booking.com in če vas takoj ne odvrnejo od potovanja na to destinacijo, jih primerjajte še na Trivago, saj morda tam dobite boljšo ponudbo. Pozorni bodite tudi na ocene in komentarje gostov in se nato sami odločite, kaj ste za nižjo ceno nastanitve pripravljeni sprejeti in česa ne.Booking.com

Dobre nastanitve po nekoliko nižjih cenah lahko dobite tudi na Airbnb, zato se vedno splača pogledati ponudbo tudi tam. Kliknite tukaj, se registrirajte in prejmite popust pri prvi rezervaciji.

Javni prevoz ali najem avtomobila

Na kakšen način se boste premikali med kraji na destinaciji? So na voljo avtobusne povezave, vlaki, morda kaj drugega? Kakšne so cene, kako pogosto vozijo avtobusi? Raziščite možnosti in cene potovanja z javnim prevozom, a marsikje boste bolj neodvisni, izgubili manj časa in videli več, če boste najeli avto, zato preverite tudi cene najema avtomobila na destinaciji.

Pri iskanju ponudb na različnih spletnih straneh boste našli tudi zelo različne cene, vendar se za nerealno nizkimi cenami običajno skrivajo številna doplačila, pomanjkljiva zavarovanja in s tem povezana tveganja, zato je dobro vedeti, kaj je v ponudbo vključeno in kaj ne. Priporočam spletno stran Billiger Mietwagen, kjer lahko enostavno in pregledno izločite slabe ponudbe. Podroben postopek iskanja ponudb in rezervacije je opisan v tem prispevku.

vreme ugodno potovanje poceni nasveti nastanitve najem avtomobila načrt potovanja letalske karte
Z izbiro pravega zavarovanja se izognite dodatnim stroškom v taki situaciji.

vreme ugodno potovanje poceni nasveti nastanitve najem avtomobila načrt potovanja letalske karte

Prevoz na letališče

Ryanair akcija: povratna letalska karta Milano-London samo 2 €! Sliši se super, kajne? Toda imejte v mislih, da je letališče Milano Bergamo od Ljubljane oddaljeno štiri ure in pol vožnje, letališče Milano Malpensa pa kar pet ur in 15 minut. Prevoz na tako oddaljeno letališče lahko stane več kot povratna letalska karta na isto destinacijo z bližnjega letališča, obenem pa vas daljša vožnja bolj utrudi.

Ceno prevoza preverite na spletni strani GoOpti (s klikom na povezavo prejmete 5 € popusta na vaš prvi GoOpti prevoz). Preračunajte tudi, če se vam na letališče bolj splača zapeljati z lastnim vozilom, pri tem pa ne pozabite prišteti cestnin in preveriti cen parkiranja na letališču. Poiščite parkirišča, ki so malo bolj oddaljena od letališča in zato tudi cenejša. Prepričajte se, da ima tako parkirišče v ceno parkiranja vključen prevoz do letališča. Nizkocenovni letalski prevozniki včasih letijo na manjša letališča, ki so od mesta, v katerega potujete, lahko precej oddaljena, zato se pozanimajte še, koliko vas bo stal prevoz z letališča v mesto in nazaj.

Varnost, zdravje in drugi pogoji potovanja

Je varno? Potrebujem vizo? Se moram cepiti? Informacije glede vstopa v državo, varnosti in druge pomembne informacije najdete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve, podrobnejše informacije o zdravstvenih tveganjih in priporočenih cepljenjih za posameno destinacijo pa so na voljo na spletni strani Zdravi na pot.