Sigiriya (Sinhagiri, The Lion Rock, Levja skala) je starodavna trdnjava na skoraj 200 metrov visoki skali, ki se dviguje nad pokrajino, poraščeno z džunglo, po kateri se prosto sprehajajo divji sloni. Znamenita skala je od leta 1982 na Unescovem seznamu svetovne dediščine in je zelo priljubljena med popotniki.

Več informacij: Wikipedia in uradna spletna stran

trdnjava tempelj svetišče Šrilanka Sri Lanka Sigiriya Sigirija potovanje Pidurangala Rock Levja skala budizem Azija
Sigiriya (Levja skala)

Priljubljenosti primerna je cena vstopnice, ki za tujce znaša kar 30 $ (26 €). Domačini morajo zanjo odšteti le 50 rupij (0,25 €).

Midva sva se za podoben razgled na čudovito pokrajino in Sigiriyo raje povzpela na sosednjo skalo Pidurangala, kjer vstopnica stane le 500 rupij (2,50 €). Poleg tega je na Pidurangali tudi manj gneče.

trdnjava tempelj svetišče Šrilanka Sri Lanka Sigiriya Sigirija potovanje Pidurangala Rock Levja skala budizem Azija
Pogled s Pidurangale na Levjo skalo (Sigiriya)

Ob poti na vrh Pidurangale so številna svetišča, ob vznožju se je treba sprehoditi tudi skozi tempelj, zato se po budističnih načelih pričakuje, da na tem delu poti nosite oblačila, ki pokrivajo ramena in kolena, ter sezujete čevlje (tega sicer nihče ne preverja, pa vendar je treba biti spoštljiv).

Vzpon se najprej začne po stopnicah skozi džunglo, proti koncu pa pot postane zahtevnejša, saj je treba tik pod vrhom preplezati nekaj večjih skal, ki jim bo kos vsak povprečen pohodnik z vsaj malo fizične spretnosti. Pot dodatno oteži kombinacija vročega zraka in vlage; na predvečer najinega vzpona je močno deževalo, ko pa se je zjutraj v pokrajino uprlo sonce, je vsa ta voda začela izhlapevati in rezultat so bila povsem preznojena oblačila. Obvezno imejte s seboj dovolj tekočine in ne hodite gor v natikačih.

Hoja od vznožja do vrha s krajšimi postanki traja približno pol ure.

V Sigiriyo sva se pripeljala z avtobusom z vzhodne obale, iz mesta Trincomalee, najprej v mesto Dambulla, tam pa presedla na avtobus proti Sigiriyi. V Sigiriyo pelje samo ta avtobus, zato je presedanje v Dambulli nujno ne glede na to, od kod pridete.

Bivala sva v nastanitvi Sigiri Sithru Home Stay, ki je bila dovolj blizu obeh skal, da sva šla lahko tja in nazaj peš (2,5 km, 30 minut hoje v eno smer). Za nočitev za dve osebi sva plačala 11,60 € in imela vključen odličen in bogat zajtrk.

trdnjava tempelj svetišče Šrilanka Sri Lanka Sigiriya Sigirija potovanje Pidurangala Rock Levja skala budizem Azija
Na divje slone, ki v večjem številu živijo na tem območju, opozarjajo table ob cesti.