7-dnevni pobeg pred zimo na otok Lanzarote

Obdobje potovanja: 19. – 26. januar 2019 (7 dni)
Let: Benetke (VCE) → Lanzarote (ACE)
Povratni let: Lanzarote (ACE) → Benetke (VCE)
Letalski prevoznik: easyJet
Letalo: Airbus A320

Stroški

  Celoten strošek Strošek na osebo
Letalska karta (povratna) 59,96 € 29,98 €
Prevoz na letališče (povratni)* 1,00 € 0,50 €
Najem avtomobila (7 dni) 72,00 € 36,00 €
Gorivo (900 km) 48,77 € 24,39 €
Nastanitev (7 nočitev)** 155,43 € 77,72 €
Hrana 64,23 € 32,12 €
SKUPAJ 401,39 € 200,70 €

* Ceno povratnega prevoza do letališča v Benetkah (VCE) sva znižala z GoOpti dobroimetjem v vrednosti 223 €. Cena povratnega prevoza bi brez popusta znašala 112,0 €/osebo.
** Pri rezervaciji sva porabila Airbnb kupon v vrednosti 87,62 €. Cena nastanitve bi brez kupona znašala 243,05 € (121,53 €/osebo).

Celoten prihranek: 310,62 € (155,31 €/osebo)

Na potovanju

Odločena, da vsako zimo za nekaj dni pred mrazom, snegom in dežjem pobegneva na toplo, sva tudi letos odpotovala na Kanarske otoke, tokrat na otok Lanzarote. Želja je, da vsako leto obiščeva vsaj en otok. Bila sva tudi že na otokih Tenerife in Gran Canaria. Kanarski otoki so odlični za prezimovanje tistih, ki zime na celini ne prenašamo najbolje, zato je za nas to najprimernejši čas v letu za potovanje tja. Čeprav tam turistična sezona traja celo leto, je v zimskih mesecih turistov precej manj kot poleti in tudi cene so nižje.

Vreme in temperatura morja

Dnevne temperature januarja in februarja so od 14 do 21 °C (poleti od 15 do 29 °C). Kljub temu, da lahko otok prekrijejo oblaki, so padavine tam izredno redke. Za razliko od otoka Tenerife, ki ima najvišji vrh visok 3.718 m (ognjenik Teide), ima Lanzarote najvišjo točko na le 671 m nad morjem. Oblaki se tvorijo na višini okrog 700 m nadmorske višine, zato orografske padavine tam le redko nastanejo. V povprečju ima otok le 18 deževnih dni na leto, kar na letni ravni nanese okrog 110 mm padavin. Večina teh padavin je pozimi, v mesecu juliju pa padavine sploh še nikoli niso bile zabeležene. Temperatura morja je pozimi okrog 18 °C, poleti do 22 °C.

Najem avtomobila

vulkan Španija plaža Lanzarote Kanarski otoki easyJet Atlantski ocean  Na Kanarskih otokih je avto najeti enostavno. Kreditne kartice za najem ne potrebujete, saj pri nekaterih lokalnih ponudnikih lahko plačate kar z debetno. Midva ga vedno najameva pri lokalnem ponudniku AutoReisen, ker imajo vedno najnižje cene. Avto enostavno brez vnaprejšnjega plačila rezervirate na njihovi spletni strani in rezervacijo lahko tudi brezplačno odpoveste. Ob prevzemu ne bodo zahtevali nobene kreditne kartice, niti depozita. Rezervirala sva najcenejši avtomobil (10,29 €/dan) in dobila Citroën C-Elysée. V ceno najema so bila vključena vsa zavarovanja brez odbitne franšize in dodatni voznik.

Cene goriva na Kanarskih otokih so nizke. Povprečna cena 95-oktanskega bencina je bila v času najinega potovanja okrog 1 € na liter.

Nastanitev

Na spletni strani Airbnb sva rezervirala prijetno stanovanje v mestecu San Bartolomé. Seveda je bila pri izbiri nastanitve kot vedno odločilna cena, vendar sva upoštevala tudi nekaj drugih kriterijev, predvsem opremljenost kuhinje, saj sva si hrano kuhala sama. Že zaradi lokacije je bilo to stanovanje odlična izbira, saj San Bartolomé leži nekje na sredini otoka. Tam sva imela odlično izhodišče na vse strani otoka in sva se vsak dan sproti odločala, v katero smer se bova odpeljala. Poleg tega v mestecu živi večinoma lokalno prebivalstvo in nama ni bilo treba bivati s kolonijo priseljencev in turisti iz Zahodne in Severne Evrope. Teh je največ na južni obali okrog mest Playa Blanca in Puerto del Carmen. Če je mogoče, se vedno izogneva urbanim območjem, polnim barov in restavracij, ki so namenjeni večinoma praznjenju žepov turistov (čeprav pivo v baru stane manj kot 2 €). Če se tudi vi izogibate temu, pri izbiri nastanitve preskočite še glavno mesto Arrecife. Po krajši vožnji skozi mesto sva bila srečna, da nisva rezervirala nastanitve tam.Booking.com

Znamenitosti

Če velik del otoka Tenerife, ki ima več padavin, prerašča gozd, je Lanzarote skoraj brez rastja. Prerašča ga nekaj grmičevja, kaktusov in osamljene palme. Zadnji večji vulkanski izbruhi v letih od 1730 do 1736 so za seboj pustili čudovito vulkansko pokrajino, polno kraterjev in polj lave. Posebnost otoka so bele hiše z ravnimi strehami in zelenimi okni, ki se bleščijo v črnem vulkanskem pesku.

Ne pozabite obiskati mest Teguise in Haría. Sprehodite se do kraterja Volcán El Cuervo, skozi prostrano polje lave do kraterjev Montaña Caldereta in Caldera Blanca ter se povzpnite na Montaña Negra ali Volcan de la Montaña Colorada.

Nasveti za prihranek:

  1. Mirador del Río je razgledna točka s kavarno in čudovitim razgledom na Atlantski ocean in sosednji otok La Graciosa. 4,50 € na osebo boste prihranili, če boste parkirali na parkirišču pred kavarno in odšli peš nekaj deset metrov do razgledne točke levo od vhoda, kjer je ta razgled brezplačen.
  2. Vstopnina v Jardín de Cactus stane 5 € na osebo. Vrt si oglejte preko zidu ob cesti desno od vhoda in prihranite čas in denar.
  3. Če se ne morete upreti ogledu turističnih znamenitosti Jardín de Cactus, Jameos del Agua in Cueva de los Verdes, kupite kombinirano vstopnico in tako prihranite nekaj denarja.

Galerija